LIVE TEXT Rusia se chinuie să atragă armata Ucrainei să atace Donbasul. Autorităţile separatiste au creat o adevărată atmosferă de război: sirenele sună, civili evacuaţi, explozii VIDEO

Distribuiți acest articol!

UPDATE 9.07 Liderul republicii autoproclamate Doneţk, Denis Puşilin, a anunţat sâmbătă mobilizarea generală a tuturor rezerviştilor printr-un mesaj video dat publicităţii, transmite AFP, potrivit News.ro.

Foto EPA EFE

„Fac apel la concetăţenii rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare. Astăzi am semnat decretul de mobilizare generală”, a declarat Denis Puşilin într-o înregistrare video. Informaţia privind mobilizarea generală era cunoscută încă de vineri, potrivit BBC.

Anunţul de sâmbătă a fost făcut în contextul „creşterii spectaculoase” a încălcărilor armistiţiului din estul Ucrainei, raportată cu câteva ore mai devreme de observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Conform paginii de Facebook a armatei ucrainene, citate de Reuters, separatiştii pro-ruşi au încălcat armistiţiul de cel puţin 12 ori sâmbătă dimineaţa şi de 66 de ori în ultimele 24 de ore, deschizând focul asupra a peste 20 de aşezări. Militarii susţin că rebelii au folosit inclusiv artileria grea, interzisă prin acordurile de la Minsk.

UPDATE 8.40 Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au anunţat, sâmbătă, că au observat o “creştere spectaculoasă” a încălcărilor acordului de încetare a focului în estul Ucrainei, unde separatiştii pro-ruşi şi forţele ucrainene se înfruntă din 2014, relatează AFP, preluată de News.ro.

Aceştia “au observat o creştere spectaculoasă” a acţiunilor armate de-a lungul liniei frontului, a transmis OSCE într-un comunicat, adăugând că acum există la fel de multe incidente ca înainte de un acord semnat în iulie 2020 pentru a consolida încetarea focului.

UPDATE 06.15 Separatiştii aU spus că armata ucraineană a bombardat opt aşezări. Forţele Armate ale Ucrainei (FAU) au tras 27 de obuze şi 38 de proiectile de brand către cinci aşezări ale Republicii Populare Doneţk (RPD) a anunţat sâmbătă pe canalul său de Telegram reprezentanţa RPD în Centrul Comun de Control şi Coordonare a regimului de încetare a focului.

 » Read More