Lukaşenko, la Moscova pentru a semna cu Putin „foaia de parcurs” de integrare a Rusiei şi Belarusului

Distribuiți acest articol!

De asemenea, Putin şi Lukaşenko vor discuta „alte probleme de actualitate ale agendei bilaterale şi probleme internaţionale”, notează agenţia.

Autorităţile din Rusia şi Belarus discută despre integrarea politică a celor două ţări din 1999. În 2019-2020, negocierile au fost construite în jurul a 31 de programe, inclusiv integrarea în diferite sfere ale economiei şi managementului. Proiectele de hărţi rutiere nu au fost niciodată publicate. Locuitorii din Belarus au protestat mai devreme împotriva integrării ţării cu Rusia.

Rusia a trimis avioane militare Suhoi Su-30 în vestul Belarusului pentru a forma un centru de pregătire militară mixt, pentru misiuni aeriene comune şi patrularea frontierelor celor două ţări, a anunţat miercuri Ministerul Apărării de la Minsk, potrivit Reuters.

Avioanele ruse, al căror număr nu este precizat, au sosit pe aerodromul Baranovici.

Anunţul survine cu două zile înaintea începerii unor exerciţii militare comune în Belarus şi Rusia care au provocat consternare în interiorul NATO şi în rândul ţărilor Uniunii Europene.

Relaţiile dintre Belarus şi Occident s-au deteriorat în special din cauza campaniei iniţiate de regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko pentru a reprima vocile critice, după alegerile prezidenţiale din august anul trecut, scrutin contestat de opoziţie şi care a provocat ample proteste de stradă.

Letonia, Lituania şi Polonia au raportat creşteri substanţiale ale numărului de migranţi care au ajuns pe teritoriile lor plecând din Belarus. Cele trei state, care sunt membre ale Uniunii Europene, l-au acuzat pe Lukaşenko că pune presiune asupra UE în scopul ridicării sancţiunilor economice impuse Belarusului, notează Reuters, preluată de aherpres.ro.

Aleksandr Lukaşenko urmează să se întâlnească joi cu preşedintele rus Vladimir Putin, la Moscova. La începutul lunii, liderul de la Minsk a anunţat că Rusia va trimite echipament militar în Belarus, inclusiv avioane, elicoptere şi sisteme de apărare aeriană.

 » Read More