Lukaşenko nu exclude recurgerea la război în criza ruso-ucraineană

Distribuiți acest articol!

La fel ca principalul său aliat, preşedintele rus Vladimir Putin, Aleksandr Lukaşenko susţine că nu îşi doreşte războiul, dar activităţile politice, diplomatice, militare şi propagandistice arată contrariul.

Scenariul unei provocări prin intermediul Belarusului care să fie pus în cârca Ucrainei nu este exclus, iar Lukaşenko pregăteşte deja terenul propagandistic în acest sens.

„Deci, va fi un război sau nu? Da, va fi. Dar numai în două cazuri: dacă se comite o agresiune directă împotriva Belarusului şi dacă aliatul nostru – Federaţia Rusă – este atacat direct”, a declarat Lukaşenko într-un discurs de câteva ore către populaţie în care a ţinut să se poziţioneze în rol de posibilă victimă.

„Dacă are loc o agresiune împotriva Belarusului, vor veni sute de mii de militari ruşi, care, împreună cu sutele de mii de militari belaruşi, vor apăra acest pământ”, a continuat el.

Moscova şi Minskul fac demersuri în prezent pentru organizarea unor exerciţii militare comune în Belarus, la nord de Ucraina. Aceste exerciţii militare sunt programate pentru luna viitoare.

În paralel, Lukaşenko se află în ultima fază de modificare a Constituţiei Belarusului în aşa fel încât să renunţe la statutul de ţară non-nucleară şi neutră. „La propunerea preşedintelui, (Adunarea Naţională, n. red.) ia decizia privind posibilitatea de a trimite militari, angajaţi ai organizaţiilor militarizate şi alte persoane în afara Republicii Belarus, pentru a participa la asigurarea securităţii colective şi la activitatea de menţinere a păcii şi securităţii”, se arată în noua Lege fundamentală dorită de Lukaşenko pentru a-şi salva regimul, contestat puternic după scrutinul prezidenţial din 9 august 2020.

În stilul propagandei de stat din Rusia şi al Kremlinului, liderul de la Minsk acuză alte ţări de inflamarea spiritelor în jurul Ucrainei şi minimizează comasările de trupe ruse pe flancul lor vestic.

 » Read More