Maia Sandu cere Procuraturii să informeze societatea despre cazul lui Stoianoglo: Tăinuirea oricăror informaţii este inadmisibilă

Distribuiți acest articol!

Maia Sandu a declarat că „în acest caz, ca şi în toate celelalte, este nevoie de maximă transparenţă”. 

„Tăinuirea oricăror informaţii şi comiterea oricăror abuzuri este inadmisibilă”, a scris Maia Sandu într-o postare pe Facebook.

Potrivit şefei statului, „cazul procurorului general Alexandr Stoianoglo este unul de interes major pentru întreaga societate şi trebuie să ne asigurăm că e tratat cu maximă responsabilitate.” 

„Tocmai de aceea, avem nevoie de mai multă claritate în procesele care au loc acum în cadrul Procuraturii Generale şi în acţiunile întreprinse de procurori. Încrederea cetăţenilor în această instituţie depinde atât de eficienţa activităţii ei, cât şi de corectitudinea şi transparenţa procedurilor”, a adăugat preşedintele.

Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost reţinut marţi pentru 72 de ore. Procurorul de caz, Victor Furtună, a cerut 30 de zile de arest pentru Stoianoglo, iar cererea sa va fi examinată vineri la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana.

Precizăm că preşedintele Maia Sandu a semnat decretul de numire a lui Dumitru Robu în funcţia de procuror general interimar, după ce Consiliul Superior al Procurorilor l-a propus pe acesta pentru funcţia respectivă, odată cu suspendarea lui Stoianoglo din funcţie.

Dumitru Robu a devenit cunoscut opiniei publice după ce a instrumentat dosarul penal deschis pe numele ex-primarului de Chişinău Dorin Chirtoacă, în cazul parcărilor cu plată din Capitală.

Alexandru Stoianoglo a fost suspendat din funcţie marţi, 5 octombrie, după ce pe numele lui a fost pornită urmărirea penală de către procurorul Anticorupţie, Victor Furtună, care a fost împuternicit de Consiliul Superior al Procurorilor să examineze aspectele invocate de deputatul PAS Lilian Carp cu privire la activitatea şefului Procuraturii. 

La scurt timp, Stoianoglo a fost reţinut de ofiţerii SIS, iar la sediul Procuraturii au avut loc percheziţii.

 » Read More