Maia Sandu, pusă la zid de diaspora la Roma: Republica Moldova este o colonie militară a Rusiei

Distribuiți acest articol!

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost pusă la zid de câțiva reprezentați ai diasporei care au participat la întâlnirea de la Roma din 18 iunie 2021. Printre criticile și întrebările adresate se află trecerea cu vederea a comemorării zilei de 15 iunie – când s-au împlinit 132 de ani de la moartea marelui Eminescu, precum și depozitul de armament de la Cobasna.

Reprezentant diaspora: Cum de ați uitat să spuneți un cuvânt de marele Eminescu?

Maia Sandu: „Nu am uitat de Eminescu, am fost la Cimișlia în acea zi, unde am văzut oameni care țin la cultura Republicii Moldova. Eu nu cred că oameni ca Eminescu pot fi omagiați doar mergând de două ori pe an la monument, chiar cred că uneori e chiar de prost gust când politicienii se întrec la monument. Cred că sunt alte forme prin care putem să promovăm valorile noastre: prin educație și prin cultură”.

Reprezentant diaspora: „Vreau să vă întreb de depozitul de armament de la Cobasna – lucru care face să constatăm că Republica Moldova este o colonie militară, aducând aminte de acum 200 de ani când pe teritoriul Republicii Moldova s-au instalat forțele armate rusești. Dvs., în vizitele din străinătate pomeniți acest lucru, că pe teritoriul Republicii Moldova se află un depozit cu potențial exploziv, care nu mai poate fi transportat? Niciun Guvern nu a rezolvat această problemă și continuăm să perseverăm în această direcție, în neputințele noastre”.

Maia Sandu: „Aceste armamente de la Cobasna sunt foarte periculoase și un subiect pe care îl discut de fiecare dată. Nu este o problemă pe care să o putem rezolva unilateral pentru că trebuie să fie și acordul Federației Ruse. Și pe acest subiect, când eram prima dată prim-ministru, am auzit din partea Federației Ruse disponibilitatea ca să lichideze acest depozit de armament. Există riscuri foarte mari pe care organele constituționale ale Republici Moldova nu le pot verifica. Nu este ușor”, a recunoscut Maia Sadu. „Noi suntem într-o regiune foarte complicată, inclusiv să fie retrasă armata . Nu este ușor de rezolvat”, a mai spus președintele Republicii Moldova.