Marele proiect spaţial ruso-chinez restartează aventura spaţială a omenirii

Distribuiți acest articol!

Asta în timp ce, din reflexul formal născut din obişnuinţele unei politeţi moştenite de la o generaţie la alta, în viaţa de fiecare zi oamenii încearcă să se poarte normal, cu urările acelea de Sărbători care de care mai fericite, cu linişte, pace şi împliniri şi realizarea tuturor visurilor, aşa cum cere pravila. Pare chiar o impietate să vorbeşti acum de altceva. 

Şi totuşi, să notăm că unele naţiuni se pregătesc şi pentru un orizont de speranţă. Sigur că nimeni nu şi-a abandonat investiţiile avansate în politicile de apărare şi securitate, dar mai există şi alte preocupări. Şi s-ar putea ca asta să dea măsura unei gândiri pe termen lung pentru o umanitate care să supravieţuiască şi să-şi continue cea mai frumoasă dintre aventurile cunoscute până acum, cea a drumului către stele. Poate, dar nimic nu e sigur. 

Dacă ar fi să păstrăm o oarecare capacitate de gândire pozitivă, să notăm anunţul că Rusia şi China vor semna un nou program de cooperare pentru spaţiul cosmic (valabil pentru perioada 2023-2027) care, aşa cum spun cei de la ROSCOSMOS într-un interviu pentru Global Times, va include şi planul de a crea şi deschide Staţia lunară internaţională de cercetări (ILRS) până în 2035 pentru care deja există Memorandumul de înţelegere. Mai există şi o altă dimensiune de investiţii strategice: planul de a sprijini dezvoltarea segmentului terestru al sistemelor satelitare ale celor două ţări, GLONASS al Rusiei şi BEIDOU al Chinei, ceea ce poate influenţa decisiv eficienţa, acurateţea şi precizia sistemelor de relee care se bazează pe date GPS, spe exemplu. Cu aplicaţiile civile şi militare cunoscute. 

În consecinţă, putem spune acum că este redeschisă noua competiţie pentru cucerirea spaţiului, cu asumarea unor obiective civile extrem de promiţătoare.  

Primul stadiu,

 » Read More