Mărturiile fugarilor nord-coreeni despre regimul lui Kim Jong-un, la 10 ani de la preluarea puterii: „Nu voiam să cred, eram convins că occidentalii mint”

Distribuiți acest articol!

Pe 19 decembrie 2011, ziua în care s-a anunţat moartea „conducătorului iubit” Kim Jong-il, la 69 de ani, strigăte de jale au cuprins străzile Phenianului.

În timp ce populaţia îşi striga durerea, analiştii îşi scotoceau birourile pentru dosarele referitoare la noul succesor Kim Jong-un.

Multe voci se îndoiau însă că acesta va ajunge să conducă ţara, prezicând ori o lovitură militară, ori o preluare a puterii de către elitele nord-coreene.

S-a dovedit că o lume întreagă l-a subestimat pe tânărul viitor dictator care în 10 ani nu doar că şi-a consolidat puterea dar a anunţat o nouă eră ideologică a kimjongunismului.

După ce şi-a eliminat rivalii şi a efectuat sute de execuţii ale inamicilor regimului, şi-a îndreptat atenţia asupra politicii externe – a supravegheat patru teste nucleare, tragerea a 100 de rachete balistice şi a atras atenţia întregii lumi când s-a întâlnit cu preşedintele american Donald Trump.

Dar urmărirea sa neobosită a programului nuclear a costat Coreea de Nord care a devenit tot mai izolată, iar acum traversează o criză alimentară agravată de sancţiuni economice şi pandemie.

Mai mulţi fugari au povestit despre ce au simţit când Kim a venit la putere şi cum au trăit în regimul lui înainte de a pleca din ţară.

Un nou început

Kim Geum-hyok era student la moartea lui Kim Jong-il şi şi-a riscat viaţa dând o petrecere pentru a sărbători un potenţial nou început.

„Era extrem de periculos. Dar eram mult prea fericiţi în acel moment”, spune el care spera la schimbare şi un lider cu concepţii moderne.

„Aveam aşteptări mari de la Kim Jong-un pentru că studiase peste graniţe, în Europa, aşa că ne-am gândit că ar putea avea aceleaşi concepţii ca noi”, spune el.

 » Read More