Medicul din Siberia care l-a tratat pe disidentul rus Alexei Navalnîi este dat dispărut

Distribuiți acest articol!

Alexander Murahovski, medicul care l-a tratat pe Alexei Navalnîi în august 2020, la Omsk, în Siberia, după ce opozantul rus a fost otrăvit, este dat dispărut, a anunţat poliţia, potrivit agenției Reuters.

Medicul Murahovski a părăsit o bază de vânătoare dintr-o pădure cu un vehicul de teren, vineri, 7 mai, şi de atunci nu a mai fost văzut, a transmis poliţia din regiunea Omsk. Pentru căutarea bărbatului s-au mobilizat serviciile de urgenţă şi voluntari, dar și mai multe drone şi un elicopter.

Murahovski a fost medic şef la spitalul din oraşul siberian Omsk, unde a fost tratat opozantul lui Vladimir Putin. Ulterior, el a devenit ministru regional al Sănătăţii.

Un neobosit activist în lupta împotriva corupţiei şi un critic feroce al Kremlinului, Aleksei Navalnîi s-a simţit rău la 20 august 2020, la bordul unui avion, în Siberia, unde se afla în campanie electorală. El a fost dus după o perioadă la tratament în Germania.

Trei laboratoare europene au conchis că a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip Noviciok, conceput în scopuri militare în epoca sovietică, iar capitale occidentale au îndemnat Rusia să prezinte explicaţii şi să ancheteze.

Moscova a respins toate acuzaţiile. Navalnîi a fost încarcerat în februarie într-o colonie penitenciară, într-un dosar de fraudă din 2014 pe care-l denunţă drept politic. El a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare după ce s-a întors la Moscova de la Berlin, unde s-a tratat după ce a fost otrăvit.

Opozantul l-a indicat pe Vladimir Putin drept cel care a comandat tentativa de asasinat, o afirmație pe care Kremlinul o respinge.