Mercenarii lui Putin, în dificultate într-o ţară din Africa: Acuzaţi de crime, şantaj asupra autorităţilor, comportament de stăpâni şi înţelegeri secrete cu inamicii

Distribuiți acest articol!

Mercenarii Wagner au zile complicate în Republica Centraficană, unde sunt prezenţi din 27 decembrie 2017. Acuzaţiile cu privire la comiterea de atrocităţi se înmulţesc pe zi ce trece, fiind confirmate recent într-un raport guvernamental.

Conform raportului, publicat de noul guvern, condus de Henri-Marie Dondra, Wagner este vinovată de abuzuri împotriva populaţiilor din Republica Centrafricană. Ca urmare, Guvernul lui Dondra a decis să reducă aşa-zisa „misiune de asistenţă” dusă de Wagner pe lângă posturile vamale.

Wagner, care se prezintă o sursă de stabilitate în ţară, inclusiv într-un film de propagandă ieftină, nu acceptă concluziile raportului. Şi acţionează contrar imaginii pe care şi-o face, iscând, potrivit presei locale, o luptă pentru putere între preşedintele Faustin-Archange Touadéra şi premierul Henri-Marie Dondra. Presa locală scrie că Wagner răspândeşte numeroase zvonuri împotriva lui Dondra, unul dintre ele fiind că ar pregăti o lovitură de stat. Luni, Wagner a cerut direct plecarea lui Dondra din fruntea guvernului şi o compensaţie financiară de peste 60 de milioane de euro pentru îndepărtarea sa de la posturile vamale. Plata trebuie făcută până joi, 13 octombrie. Până atunci, Wagner refuză să se retragă din postul vamal Beloko.

Concomitent cu întreţinerea haosului la vârful puterii, Wagner ar căuta să-şi asigure menţinerea prezenţei în Republica Centrafricană făcând înţelegeri secrete cu rebelii împotriva cărora ar trebui să sprijine trupele guvernamentale.

În plus, reprezentanţii Wagner sunt acuzaţi că se comportă ca nişte stăpâni în zonele în care administrează mine, ameninţând tinerii cu moartea dacă nu vin la muncă şi subordonându-şi prefecţii, adică reprezentanţii puterii în regiune. Presa locală dă exemplul unui anume Aleksei, şeful Wagner pentru prefectura Hautte-Kotto, care le-ar fi transmis muncitorilor unei mine că îi va „împuşca” pe cei care vor încerca să vândă pe ascuns diamante sau aur şi a cerut să-i fie aduşi la muncă toţi tinerii din zonă.

 » Read More