Mersul pe sârmă a guvernului de la Chişinău: atragerea populaţiei fără sprijinirea regimului separatist

Distribuiți acest articol!

Este vorba despre expirarea, la 1 septembrie, a dreptului de liberă circulaţie în Ucraina – în UE nu se pune problema – a autovehiculelor înmatriculate în regiunea separatistă, cu plăcuţe proprii, şi nevoia de a adopta plăcuţele aşa numit neutre.

Republica Moldova a cerut, în formula noului guvern, către Kiev ca Ucraina să proroge acest termen, deja amânat, de aplicare a prevederilor legale internaţionale. Kievul, fireşte, a rămas inflexibil. Pe un asemenea considerent, era normal ca cetăţenii Republicii Moldova, mass media, politicienii să interpreteze imediat gestul Guvernului de la Chişinău drept sprijin adus separatiştilor. De aici şi costurile asumate într-un asemenea demers. Însă s-a dovedit că elementele de până în acest moment şi rezolvarea au fost în favoarea cetăţenilor Republicii Moldova din regiunea separatistă şi nu a autorităţilor separatiste de la Tiraspol.

Nu-i vorba, separatiştii pro-ruşi şi consilierii lor – ba chiar instituţiile ruse implicate în stânga Nistrului, de obicei din zona serviciilor de informaţii militare, în cea mai mare măsură, nu din spaţiul diplomatic rus – au folosit întotdeauna cetăţenii şi nevoile lor pentru a şantaja în plus Chişinăul. Deja deţin pârghiile date de prezenţa trupelor ruse şi construirea aşa-numitelor organisme paramilitare separatiste. Această apucătură creează dificultăţi atunci când scopul tău e reintegrarea statului, pentru că asta obligă Chişinăul să nu alieneze, ci să ajute cetăţenii săi din stânga Nistrului. Şi, de ce nu, să creeze o spirală virtuoasă a unei competiţii Chişinău-Tiraspol cine ajută mai bine cetăţenii.

Sigur, acţiunea lui Vlad Kulminski a avut acest obiectiv, de a arăta explicit voinţa Chişinăului care se comportă drept capitala responsabilă, care-şi ajută cetăţenii, inclusiv pe cei care trăiesc în regiunea separatistă. Dar mersul pe sârma fină a relaţiei dintre sprijinirea cetăţenilor şi ajutarea indirectă a regimului şi autorităţile separatiste nu este cea mai facilă,

 » Read More