Milioane de afgani riscă foametea: „Azi, provocarea noastră e seceta, nu războiul”

Distribuiți acest articol!

În ultimii doi ani, în provincia Khandahar ploile au fost rare, astfel că fermierii au fost nevoiţi să apeleze la resursele de apă subterane care se epuizează şi sunt obţinute cu costuri tot mai mari.

Mohammed Rahim, 30 de ani, a crescut într-o familie de fermieri care trăieşte pe seama cultivării pământului în districtul  Arghandab supranumit „grânarul” din Kandahar.

 „Luptele au încetat de puţină vreme. Pacea s-a restabilit, dar acum avem în faţă un nou război: seceta. Acum suntem obligaţi să săpăm adânc pentru a extrage apă din pământ. De doi ani încoace plouă foarte puţin şi ne confruntăm cu seceta. Nu sunt sigur că generaţiile următoare mai pot trăi din culturi cum au făcut-o strămoşii noştri”, spune Rahim. El şi multe alte familii din zonă nu au alte mijloace de trai în afara agriculturii.

Pir Mohammed, 60 de ani, a fost toată viaţa fermier şi mărturiseşte: „Nu demult aveam canale ce ne transportau apa la fermă şi ce ne mai rămânea împărţeam celorlalţi. Înainte apa venea după noi, era peste tot, acum noi ne ducem după ea”.

Apa era disponibilă gratis din râu dar în prezent costul zilnic al carburanţilor pentru pompele de apă este de cel puţin 2.500 de afgani (21 de euro).

„Nu mai avem profit. De fapt, mergem în pierdere şi apelăm la economii. Nu avem altă opţiune, trebuie să supravieţuim. Penuria de apă ne-a afectat şi calitatea  recoltelor”.

Circa 70% din afgani trăiesc în zone rurale astfel că sunt afectaţi direct de secetă.

Săptămâna trecută, Rein Paulsenm, directorul Biroului  pentru Situaţii de Urgenţă şi Rezilienţă al  Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (ONU) a transmis că seceta severă afectează 7,3 milioane de oameni în 25 din cele 34 de provincii ale ţării.

 » Read More