Miniştrii de Externe ai NATO dezbat planuri de urgenţă la Riga, după multiplicarea unor temeri privind o invazie a Ucrainei

Distribuiți acest articol!

Această reuniune, prevăzută de mult timp, se desfăşoară timp de două zile şi are loc în contextul unei instabilităţi pe flancul de est al NATO, iar aliaţi urmează să abordeze de asemenea criza migraţiei orchestrată de Belarus, aliatul Kremlinului.

Occidentul, inclusiv Statele Unite, se tem că Rusia ar putea invada Ucraina şi acuză Kremlinul de comasarea unor forţe la frontiera ruso-ucraineană.

”Intenţiile ruse nu sunt clare, însă există o concentrare neobişnuită de forţe a doua oară în acest an”, a declarat AFP secretarul general al NATO Jens Stoltenberg în cursul unei vizite la forţele Alianţei în Letonia.

”Vedem blindate grele, drone, sisteme de război electronic şi zeci de mii de militari pregătiţi de luptă”, a subliniat el.

Moscova, care a invadat Peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi care îi susţine pe separatiştiiproruşi care luptă împotriva Kievului în Donbas, neagă că pregăteşte un atac şi acuză NATO de alimentarea tensiunilor.

Diplomaţi NATO sunt nesiguri în privinţa intenţiilor preşedintelui rus Vladimir Putin, însă miniştrii urmează să dicute planuri de urgenţă în cazul unei eventuale invazii.

Alianţa condusă de către Statele Unite intenţionează să meargă pe o linie fină. Ea vrea să arate Kremlinului că va avea scump de plătit dacă recurge la forţă împotriva Ucrainei, evitând să-l provoace.

Oficialii se aşteaptă la negocieri cu privire la susţinere suplimentară a armatei ucrainene şi la o eventuală consoldare a forţelor NATO desfăşurate pe flancul de est.

Ei subliniază însă că Ucraina, care aspiră la aderarea la NATO şi care şi-a trimis ministrul de Externe la Riga, nu este apărată de pactul apărării colective a Alianţei.

”Nu vrem să lăsăm să planeze vreo îndoială în mintea oamenilor cu privire la faptul că vor exista consecinţe grave, consecinţe strategice în provinţa Rusiei,

 » Read More