Miracolul Sheriff Tiraspol: Cum au construit doi foşti agenţi KGB o echipă care uimeşte Europa

Distribuiți acest articol!

În decurs de câteva săptămâni, Sheriff Tiraspol a trecut de la stadiul unei echipe care „n-are ce căuta în grupele Ligii Campionilor“ la cel de revelaţia competiţiei.

Dacă victoria din prima etapă, 2-0 pe teren propriu, cu Şahtior Doneţk, a ridicat sprâncene, cea de marţi seară, 2-1 cu Real Madrid, pe „Santiago Bernabeu“, a şocat, pur şi simplu. Şi a adus pe buzele tuturor o întrebare: Dar cine e această Sheriff Tiraspol?

Karim Benzema, devastat după înfrângerea Realului cu Sheriff Tiraspol

Răspunsul vi-l oferă „Adevărul“, furnizând zece amănunte despre această echipă care reprezintă un fel de „Vestul Sălbatic“ al fotbalului, dar care merită toate aplauzele pentru modul în care şi-a depăşit cu mult condiţia.

1. Transnistria, o zonă crepusculară

În primul rând, Sheriff Tiraspol, deşi reprezintă Republica Moldova, provine dintr-un stat separatist, numit Republica Moldovenească Nistreană (RMN). Sau Transnistria, pe scurt. Din punct de vedere geografic, zona se află la graniţa dintre Moldova şi Ucraina. Potrivit ultimului recensământ din 2014, aici trăiesc aproape 475.000 de oameni. Capitala e Tiraspol. Cei mai mulţi locuitori nici nu se consideră a fi moldoveni, ci ruşi. De altfel, Rusia are o prezenţă militară masivă în zonă, iar în 2014 parlamentul semi-independent din Transnistria a cerut anexarea de Rusia, exact cum s-a întâmplat cu Crimeea!

Chiar dacă acest lucru nu s-a întâmplat, Transnistria rămâne un fel de zonă crepusculară! Pentru că, deşi e un stat nerecunoscut la nivel internaţional, are propriul său guvern, dar şi o monedă, rubla transnistreană, care nu se găseşte nicăieri, în afara acestei regiuni! Alt amănunt bizar: aici, telefoanele mobile nu preiau semnalele venite dinspre Republica Moldova, deşi graniţa e la doar 20 de kilometri distanţă!

Având în vedere această situaţie,

 » Read More