Mircea Geoană: „Respingem categoric noţiunea reapariţiei sferelor de influenţă în Europa”. Punctele în care NATO şi Rusia ar putea să cadă de acord

Distribuiți acest articol!

Mircea Geoană a subliniat că „dialogul între NATO şi Rusia este, într-adevăr, într-un moment foarte dificil” şi din acest motiv, şi „ foarte necesar”. Potrivit lui Geoană, există „diferenţe semnificative” între aliaţii din NATO şi Federaţia Rusă cu privire la Ucraina, însă este un „semn pozitiv” că reprezentanţii celor două tabere s-au angajat în dialog. 

Potrivit oficialului, Rusia a reiterat astăzi propunerile făcute în luna decembrie drept condiţii pentru dezescaladarea situaţiei din estul continentului, acolo unde mobilizarea trupelor ruseşti a conturat ameninţarea unei invazii a Ucrainei.

Secretarul NATO a explicat că „acestea includ cereri de oprire a admiterii de noi membri NATO, de retragere a prezenţei militare aliate la nivelul anului 1997, în principal de pe teritoriul statelor care au aderat după această dată la Alianţă”, ceea ce ar include şi România.

NATO răspunde ferm Rusiei, dar vrea să mai dea şanse dialogului

Pe cealaltă parte a tratativelor, Alianţa „a reafirmat cu toată claritatea validitatea politicii uşilor deschise a NATO şi a reconfirmat dreptul inalienabil şi suveran ca fiecare naţiune europeană să-şi poată alege propriile aranjamente de securitate”, a afirmat secretarul general adjunct din NATO.

”Respingem categoric noţiunea reapariţiei sferelor de influenţă în Europa”, a adăugat Mircea Geoană.

„NATO nu a avut prezenţă militară pe teritoriul noilor aliaţi după 1997 până în 2014 când Rusia a ocupat şi anexat ilegal Crimeea şi a început tensiunea din estul Ucrainei. Aliaţii din flancul estic au în continuare un interes legitim pentru a putea vedea întărită dimensiunea de apărare şi descurajare, este în atenţia noastră şi la Marea Neagră, şi în zona Baltică, dar în acelaşi timp vrem să dăm o şansă dialogului şi sperăm că acest dialog de astăzi să nu fie doar un eveniment singular”, a spus Geoană, citat de HotNews.

 » Read More