Noi imagini din satelit care arată organizarea trupelor ruseşti la graniţa cu Ucraina stârnesc îngrijorare din partea SUA şi NATO

Distribuiți acest articol!

Imaginile obţinute de Business Insider de la Maxar Technologies, arată numeroase grupuri de luptă ruseşti, inclusiv soldaţi şi echipamente, cum ar fi tancuri, artilerie şi transportoare blindate care sunt dislocate din noiembrie în zona poligoanelor de antrenament Pogonovo şi Ielnia din Rusia, şi Novozernoie în Crimeea.

După ce exerciţiile militare din primăvară din apropierea Ucrainei, au ridicat primele semne de nelinişte, tensiunile s-au domolit pentru o vreme. Îngrijorările au început să apară din nou însă când un număr considerabil de trupe ruseştii au fost observate grupându-se la câteva sute de kilometri de graniţa cu Ucraina la începutul lunii trecute.

Oficialii Departamentului de Stat şi ai Pentagonului au caracterizat public activitatea rusă ca fiind „neobişnuită”,  exprimându-şi un anumit grad de îngrijorare în privinţa lipsei de transparenţă a Rusiei asupra motivelor din spatele acestor exerciţii militare.

FOTO Maxar Technologies/Business Insider

Spre sfârşitul lunii noiembrie, Bloomberg a relatat că SUA au împărtăşit îngrijorări cu privire la posibilitatea unei invazii, precum şi informaţii care indică faptul că Rusia poziţionează forţele pentru un posibil impuls multidirecţional în Ucraina, cu aliaţi şi parteneri în Europa.

Pentagonul, contactat de AFP, a refuzat să comenteze informaţii cu privire la aceste informaţii clasificate, însă a subliniat că este ”foarte îngrijorat de probe care arată planuri ale Rusiei în vederea unor acţiuni agresive împotriva Ucrainei”. ”Susţinem în continuare o diminuare a tensiunilor în regiune şi o soluţie diplomatică a conflictului din estul Ucrainei”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Tony Semelroth.

La sfârşitul săptămânii trecute, serviciile de informaţii americane au indicat faptul că Rusia ar putea invada Ucraina cu mai mult de 175.000 de militari, potrivit mai multor rapoarte.

„Planurile implică mişcarea extinsă a 100 de batalioane,

 » Read More