Noua taxă de la Tiraspol lovește Republica Moldova. Gazul natural și materialele de construcție se scumpesc

Distribuiți acest articol!

Nimeni nu vrea să comenteze prețurile ridicate, astfel, prețurile spot la bursele regionale au trecut de 353 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze (fără costul de transportare), de 2,5 ori mai mult decât prețul achitat în primul trimestru al acestui an de Republica Moldova.

Administrația Moldovagaz estimează că la 1 octombrie 2021 situația se poate schimba și prețul de import în Moldova va crește semnificativ, încât prețul mediu anual va depăși 150 de dolari pentru o mie de metri cubi. Asta, în timp ce prețul mediu inclus în calculul tarifelor actuale este de 147 dolari.

Prețul materialelor de construcție au crescut după introducerea unei noi taxe la frontieră.

„Primul motiv este cererea mare de lemn pe piața mondială. Prețurile nu cresc în voia noastră, ci pentru că ni se oferă bunuri la un preț ridicat. Și lucrăm direct cu furnizori din Ucraina și Belarus ”, explică antreprenorul.

El a adăugat că prețul este legat și de taxa vamală, care a crescut cu 60 de dolari.

„Dacă anul trecut am curățat cherestea pentru 140 USD, acum – pentru 200 USD. Dintre acești 200 USD, se percepe încă 20% TVA. Chiar dacă prețul de achiziție scade, noi, în orice caz, suntem obligați să luăm la prețuri noi. Și cu siguranță nu va fi redus ”, a remarcat antreprenorul.

Datorită creșterii prețurilor la materialele de construcție, prețurile imobilelor vor crește în mod natural. Reprezentantul companiei de construcții a spus că nu are sens să vorbim astăzi despre prețurile imobiliarelor, deoarece nu există stabilitate a prețurilor pe piața materialelor de construcție.