Observatorii ruşi văd semnale că Putin ar dori o dezamorsare a crizei cu privire la Ucraina

Distribuiți acest articol!

În dimineaţa zilei de marţi, Putin avertiza pentru a doua oară într-o săptămână, că ţările europene ar fi atrase automat într-un război cu Rusia în urma căruia nu „vor fi învingători” dacă Ucraina s-ar alătura NATO şi apoi ar încerca să recâştige Peninsula Crimeea de la Rusia.

Cu toate astea, la conferinţa de presă a Kremlinului, care s-a încheiat după ora 1.00 dimineaţa, Putin a transmis că dialogul continuă, că unele propuneri din partea NATO şi SUA ar merita discutate şi că Rusia e dispusă să facă „totul pentru a ajunge la compromisuri care să convină tuturor”.

Doi analişti din Moscova, specializaţi în descifrarea semnalelor de la Kremlin, au declarat că remarcile lui Putin, în orele târzii ale nopţii, după câteva ore de discuţii cu preşedintele francez Emmanuel Macron, sunt indicii ale faptului că Putin ar fi în mod real dispus să negocieze.

„Sigur că îşi menţine poziţia, însă nu mi-a lăsat impresia că ar fi în dispoziţia să escaladeze. Probabil că nu ai sta de vorbă cu un oponent preţ de şapte ore dacă ai vrea doar să îi ţii lecţii şi apoi să clasezi afacerea”, observă Andrei Kortunov, şeful Consiliului Rus de Afaceri Internaţionale.

Preşedintele rus s-a plâns că SUA şi NATO au sărit peste cerinţele sale fundamentale în răspunsurile oficiale comunicate Moscovei pe 26 ianuarie, întrucât acestea au avut drept conţinut „clişee politice şi propuneri cu privire la anumite probleme secundare”.

Cu toate astea, răspunsurile americane – aşa cum a reieşit din documentele scurse către publicaţia spaniolă „El Pais”- au cuprins şi oferte menite să ţină cont de preocupările specifice ale Rusiei, şi anume disponibilitatea Washingtonului de a purta discuţii despre un acord reciproc de nedesfăşurare a rachetelor şi forţelor armate în Ucraina, dar şi de a negocia un „mecanism de transparenţă” care să garanteze Rusiei că nu deţine rachete de croazieră Tomahawk la bazele defensive NATO din Polonia şi România.

 » Read More