Occidentul se teme că Rusia este pe cale să atace Ucraina: Ruşii văd cu totul altceva la televizor

Distribuiți acest articol!

În viziunea presei fidele Kremlinului, forţele NATO duc la îndeplinire un plan pregătit de ani de zile: încercuirea Rusiei, înlăturarea de la putere a preşedintelui Vladimir Putin şi preluarea controlului asupra resurselor energetice ale ţării.

La ştiri şi la emisiuni pe teme politice, Ucraina este prezentată ca un stat eşuat controlat în întregime de „păpuşarul” Statele Unite. Europa este imaginată a fi slabă, o colecţie de state divizate care primesc ordine de la Washington. Chiar şi „înfricoşătorul” Washington este slab şi divizat, sfâşiat de diviziuni politice şi tulburări rasiale.

Dar cum se poate oare ca aceste puteri să fie deopotrivă slabe şi o ameninţare? Aceasta este una dintre enigmele propagandei de stat din Rusia. Nu încurajează gândirea critică, ci încearcă mai degrabă să crească tensiunea în rândul telespectatorilor, să li se facă frică, comentează CNN.

Emisiunea emblematică de sinteză politică a televiziunii de stat de la Moscova, „Vesti Nedeli” („Ştirile săptămânii”), a început duminica trecută cu prezentatorul său Dmitri Kiseliov aproape vociferând: „În loc să dea răspunsuri la iniţiativele paşnice ale Kremlinului, ne îngroapă cu acuzaţii şi noi ameninţări”.

Orice potenţial semn de dezacord între Europa şi SUA sau NATO este o ştire de top în Rusia. Kiseliov, de exemplu, a acordat o atenţie sporită cazului comandantului Marinei Germane care a declarat că Putin „merită respect” şi că peninsula Crimeea – un teritoriu ucrainean anexat de Rusia în 2014 – este „pierdută pentru totdeauna”.

Este posibil ca Ucraina să nu devină victima unei invazii totale, dar propaganda Kremlinului duce deja un război mediatic total.

Declaraţiile administraţiei Biden sunt respinse total prin intermediul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care repetă obsesiv: „minciuni”, „isterie”, „fake”. Cuvântul „fake” este rostit atât de des, încât pare că a devenit rusesc.

 » Read More