Olga, prima femeie din Republica Moldova care a urcat Everestul: „Trebuia să merg cu o anumită atitudine. Aşa că am îmbrăcat o ie pe sub echipament“

Distribuiți acest articol!

Pe 23 mai 2021, la ora 5.00 dimineaţa, moldoveanca Olga Ţapordei (36 de ani) a atins cel mai înalt vârf din lume, de 8.848 de metri, devenind, astfel, prima femeie din Republica Moldova care a urcat pe Everest. 

Ea povesteşte, într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, despre momentele pline de emoţii şi experienţele greu de descris, în care adrenalina era maximă. Un singur lucru a dominat în toată expediţia, spune Olga: sentimentul de siguranţă. 

Primul moldovean care a reuşit să urce până acolo este Andrei Carpenco şi, datorită lui, acum doi ani, Republica Moldova a devenit cea de-a 42-a ţară din lume care a reuşit performanţa. 

– „Weekend Adevărul“: De unde pasiunea pentru munte?

Olga Ţapordei: De când mă ştiu iubesc muntele. Dacă ne referim la concedii şi escapade, mereu am ales muntele, doar că nu în acest format, doar schiam. Îmi place mult energia montană. În urmă cu trei ani, cam aşa, eram la schi şi mă gândeam care va fi următoarea relaţie în raport cu muntele, adică ce altceva aş putea face acolo. La noi, în Republica Moldova, nu era dezvoltată cultura asta de drumeţii montane, de escaladări. 

– Când a apărut gândul de a escalada cel mai înalt vârf din lume?

În toamna lui 2019 am fost invitată la un eveniment de o companie ucraineană, în Turcia. Acolo am cunoscut-o pe prima femeie din Ucraina care a escaladat Everestul. Ea a povestit despre experienţa ei de pe munte şi mi-am zis: „Wow, aşa ceva există?“. Apoi, am mai vorbit cu ea, mi-a arătat fotografii şi alte detalii. Este un video în care ea îmi zice: „Olga, unde mergi?“. Şi eu îi spun „Merg în munţi“. Şi zice: „Numai nu-mi spune că pe Everest“. Iar eu i-am răspuns că „Pe Everest mai târziu“.

 » Read More