Omicron închide din nou Europa. Experţi sanitari: Duce pandemia „într-o nouă dimensiune”

Distribuiți acest articol!

Răspândirea variantei Omicron produce îngrijorări în contextul apropierii sărbătorilor de la final de an. Unele ţări europene au impus deja restricţii într-o încercare de a evita o explozie a infectărilor şi îmbolnăvirilor în urma reuniunilor aşteptate de Crăciun şi Anul Nou.

Cele mai dure restricţii au fost luate în Olanda, care a intrat în carantină până la 14 ianuarie. În această perioadă, magazinele neesenţiale, restaurantele, barurile, cinematografele, muzeele şi teatrele sunt închise, iar numărul vizitatorilor este limitat la două persoane, cu excepţia zilei de 25 decembrie, când se permit patru invitaţi.

„Este prea riscant să intrăm în perioada Crăciunului fără restricţii”, a declarat, la rândul său, premierul Irlandei, Micheal Martin. Ori, în Irlanda, Omicron este deja varianta dominantă de SARS-CoV-2, reprezentând peste 51% din noile cazuri. Micheal Martin a anunţat închiderea cluburilor de noapte, reintroducerea măsurilor de distanţare socială şi limitarea numărului de vizitatori până la 30 ianuarie.

Măsuri similare au fost luate şi în Danemarca până la 15 ianuarie. În ţara scandinavă, barurile şi restaurantele trebuie să-şi închidă uşile la ora 23.00 şi să nu mai servească alcool de la ora 22.00. Teatrele, muzeele şi grădinile zoologice sunt închise.

Unele ţări europene au înăsprit controalele la frontieră. Cei care vor să ajungă în Italia, Irlanda, Grecia, Regatul Unit sau Portugalia trebuie să prezinte un test SARS-CoV-2 negativ la vamă, chiar şi dacă sunt vaccinaţi anti-COVID-19.

Se răspândeşte mai repede decât Delta

Alte ţări se pregătesc să anunţe restricţii, precum Spania, Franţa şi Germania. Premierul Pedro Sanchez a avertizat duminică asupra riscului real ca Spania să se confrunte curând cu „al şaselea val” al pandemiei din cauza Omicron. Liderii regiunilor vor discuta miercuri prin videoconferinţă asupra noilor măsuri, după ce experţii sanitari au estimat că varianta Omicron va deveni în curând dominantă în Spania,

 » Read More