OMS: varianta Omicron afectează căile respiratorii superioare

Distribuiți acest articol!

“Avem din ce în ce mai multe studii care arată că Omicron infectează partea superioară a corpului, spre deosebire de celelalte variante care ar putea provoca pneumonie severă”, a declarat managerul pentru monitorizarea COVID-19 din cadrul OMS, Abdi Mahamud, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva, subliniind că aceasta ar putea fi o “veste bună”, conform Reuters.

Cu toate acestea, el a adăugat că transmisibilitatea ridicată a Omicron înseamnă că va deveni dominantă în câteva săptămâni în numeroase locuri, reprezentând o ameninţare în ţările în care o parte mare a populaţiei rămâne nevaccinată. 

Declaraţiile sale cu privire la riscul redus de forme severe ale bolii sunt în concordanţă cu alte date, inclusiv un studiu realizat în Africa de Sud, una dintre primele ţări în care a fost detectată varianta Omicron. 

Abdi Mahamud a atras atenţia că Africa de Sud reprezintă o „excepţie” deoarece,  printre alţi factori, ea are o populaţie tânără.

Întrebat dacă este necesar un vaccin specific pentru varianta Omicron, Mahamud a declarat că este prea devreme să se pronunţe, dar a subliniat că această decizie necesită o coordonare globală şi nu ar trebui lăsată la latitudinea sectorului comercial, ca acesta să decidă singur.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

 » Read More