Oprirea livrărilor de gaze ale Rusiei ar avea consecinţe profunde pentru economia Europei | ANALIZĂ

Distribuiți acest articol!

Creşterea tensiunilor dintre Occident şi Rusia cu privire la Ucraina a stârnit îngrijorări cu privire la fluxurile de gaze ruseşti către Europa, determinând Comisia Europeană şi Statele Unite să investigheze surse alternative.

Într-o analiză publicată joi, Bruegel a spus că, dacă Rusia întrerupe toate livrările de gazele, UE ar trebui să crească importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) şi să impună măsuri de urgenţă pentru a reduce cererea — cum ar fi închiderea fabricilor — pentru a evita deficitele severe.

Simone Tagliapietra, un membră senior la Bruegel, a spus că un astfel de scenariu ar avea ”consecinţe profunde pentru economie”.

”Un astfel de scenariu de război ar implica decizii dificile şi costisitoare pentru Europa pentru a gestiona ordonat situaţia”, a spus el.

Creşterea preţurilor gazelor în ultimele luni, pe fondul unor livrări mai scăzute decât erau aşteptările, a urcat deja facturile gospodăriilor europene şi a forţat unele industrii dependente de gaze să reducă producţia.

Rusia furnizează aproximativ 40% din consumul de gaz al UE, dar dependenţa variază de la o ţară la alta.

Statele Europei Centrale şi de Est cu conducte concepute pentru a importa gaze din est, mai degrabă decât din Europa de Vest, ar putea suferi în continuare lipsuri, dacă Moscova ar reduce aprovizionarea, a spus Bruegel, care oferă cercetări miniştrilor şi instituţiilor UE, inclusiv Parlamentului UE.

Analiza arată că prin capacitatea de rezervă a infrastructurii s-ar putea adăuga importuri săptămânale de 17 TWh din Norvegia, Africa de Nord şi GNL, aproape înlocuind nivelurile primite de Europa de la Rusia în ultimele săptămâni.

Cu toate acestea, aceste ţări s-ar putea să nu poată creşte livrările şi ar fi, de asemenea, necesare măsuri de reducere a cererii.

Într-un scenariu cu vreme foarte rece şi fără gaze ruseşti în februarie,

 » Read More