Paradoxul din Ucraina. Civili se antrenează alături de armată, în timp preşedintele cere Vestului să nu genereze panică FOTO

Distribuiți acest articol!

În oraşele din Ucraina, pe panouri publicitare care arată un tânăr zâmbitor în echipament de luptă complet se află următorul mesaj: „Învăţaţi cum să vă apăraţi casa astăzi”. Reclama din partea Forţelor de Apărare Teritorială din Ucraina, o ramură a armatei, pare să funcţioneze. În timp ce invazia rusă rămâne o posibilitate incertă, mii de cetăţeni se oferă voluntari pentru a se antrena în cazul în care vor trebui să ajute la protejarea oraşelor lor.

În fiecare weekend, voluntari de toate vârstele se întâlnesc în pădurile din afara Kievului pentru a efectua exerciţii de antrenament sub supravegherea unor foşti ofiţeri militari.  Sunt oameni care provin din toate mediile sociale: avocaţi, proprietari de afaceri şi programatori IT care sunt pregătiţi să înveţe să mânuiască arme, în caz că va fi nevoie. Unii poartă uniforme militare, alţii blugi şi geci de iarnă. Cei mai experimentaţi îşi aduc propriile arme, în timp ce începătorii primesc replici din lemn, scrie ABC News.

Forţele de Apărare Teritorială au fost înfiinţate pentru a pregăti rezervişti cu jumătate de normă după 2014, când Rusia a anexat Crimeea. Însă începând de anul trecut, exerciţiile au fost deschise cetăţenilor obişnuiţi ca parte a planului strategic de apărare a ţării în cazul unei potenţiale invazii din partea Rusiei, pentru a încuraja rezistenţa civilă în cazul în care armata ucraineană este copleşită. Voluntarii învaţă tactici de gherilă şi noţiuni de bază despre armele de foc. 

Aproape o jumătate de milion de civili ucraineni sunt deja implicaţi în efortul de apărare a ţării 

Apărarea civilă nu este un concept necunoscut în Ucraina. În 2014, când a început războiul împotriva separatiştilor susţinuţi de Rusia în estul ţării, brigăzile de voluntari reprezentau o mare parte din forţele ţării.

Generalul ucrainean în retragere Volodymyr Havrylov spune că situaţia de acum este total diferită.

 » Read More