PAS, tot mai aproape de dictatură! Trecerea Centrului „Patriot” în subordinea președintelui, egală cu cenzura totală

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) face un nou pas periculos spre concentrarea absolută a puterii și instaurarea unei forme de control autoritar asupra presei și libertății de exprimare. Centrul de Combatere a Dezinformării „Patriot” a fost trecut oficial în subordinea directă a Președinției, o decizie care a stârnit îngrijorare profundă în rândul jurnaliștilor, organizațiilor pentru drepturile omului și al opoziției politice.
Creat sub pretextul combaterii războiului informațional, Centrul „Patriot” și-a dovedit rapid înclinația spre a eticheta opiniile critice față de guvern drept „dezinformare”. Acum, odată cu trecerea acestuia sub controlul direct al președintei Maia Sandu, instituția riscă să devină o unealtă oficială de cenzură și propagandă.
Aceasta este o lovitură gravă dată democrației. Se instituie o formă oficială de poliție a gândirii, în care președintele țării decide ce este adevăr și ce este ‘fake news’. Orice voce care contrazice linia PAS riscă să fie redusă la tăcere.
Organizații media independente precum Amnesty International atrag atenția că nu există un mecanism clar de control democratic asupra deciziilor Centrului „Patriot”, iar includerea sa în structura Președinției elimină orice aparență de imparțialitate. În loc să combată manipularea, PAS pare mai degrabă interesat să monopolizeze narațiunea publică și să suprime pluralismul de idei.
Mișcarea vine într-un moment electoral tensionat, când guvernarea PAS și Maia Sandu sunt tot mai contestate pentru derapaje autoritare, abuz de instituții, și eșecuri economice.
În loc să fie un scut împotriva influențelor externe nocive ale Rusiei, centrul riscă să devină bastionul cenzurii interne.
Actuala lege prevede explicit că cei 11 membri ai consiliului, pe lângă director, sunt delegați, câte unul, de Președinție, Parlament, Cancelarie de Stat, Ministerul Apărării, MAI, SIS, MAE, Consiliul Audiovizualului și doi reprezentanți ai societății civile. Inițiativa stabilește însă o formulă mai generală și prevede că membri vor putea fi demnitari „a căror activitate a contribuit la promovarea valorilor supreme în stat”, academicieni, personalități cu „activitate notorie”, reprezentanți ai partenerilor strategici și de dezvoltare și specialiști „cu experiență și activitate notorie în domeniul comunicării publice, securitate și apărare, administrație publică, relații internaționale, evaluarea și managementul riscului, științe sociale, tehnologii informaționale, în alte domenii conexe”.