Paşii prin care Rusia ar putea invada Ucraina: patru scenarii şi un pariu riscant | INFOGRAFIE

Distribuiți acest articol!

O sursă familiarizate cu informaţii de la servicii a dezvăluit pentru CNN că Rusia nu se rezumă la un plan teoretic, ci îşi pregăteşte paşii pentru o invazie reală.

Situaţia stă în felul următor: Rusia a mai invadat Ucraina, şi anume de două ori – prima dată Crimeea, pe care a şi anexat-o, iar apoi a împânzit Donbas. Rusia a acţionat în timp ce s-a dezis de aceste mişcări.

O parte din problema Rusiei în prezent este că aceste mutări au mers până jumătatea drumului în lipsa unui plan solid pentru viitor. Tensionările actuale ar oferi Rusiei prilejul de a putea finaliza ce a început, cu beneficii mai mari pe termen lung. Doar că, după un conflict atât de lung, drumul e plin de necunoscut şi Rusia riscă prea mult în raport cu ce ar putea obţine. SUA fac şi ele un joc riscant marşând pe retorica risculului iminent al unei invazii.

Acţiunile negândite până la capăt ale Rusiei au avut consecinţe – după ce a năvălit în Crimeea, în 2014, Moscova a fost lăsată fără un coridor terestru care să lege peninsula cu pământul-mamă, şi reuşind abia în 2018 să clădească un  pod firav de-a lungul strâmtorii Kerci.

Deşi invazia de facto a Donbasului s-a încheiat în 2015, Rusia întreţine în continuare o mişcare separatistă dezordonată aici – mercenarii săi sunt costisitori, în timp ce Rusia nu poate spera să profite economic pe seama unei zone ce nu mai e ce-a fost.

Faptul că Rusia are nevoie de o conexiune terestră cu Crimeea şi un statut mai clar al Donbasului sunt adesea invocate drept argumente pentru care Rusia are motive să invadeze Ucraina a treia oară în opt ani. 

Doar că majoritatea opţiunilor militare vin cu un preţ exorbitant pentru Rusia.

 » Read More