Patriarul Kirill al Rusiei a căzut în dizgraţia lui Putin. O facţiune antivaccinistă a Bisericii Ortodoxe Ruse vrea să scape de el

Distribuiți acest articol!

„Provocarea războiului civil… Discriminarea oamenilor sănătoşi… Fascismul digital global” – acestea sunt printre cele mai blânde acuzaţii aduse autorităţilor de o facţiune importantă a ierarhiei bisericeşti care caută să-l înlăture pe Patriarhul Kirill. Acesta a refuzat să ţină Soborul Arhieresc la sfârşitul lunii noiembrie, deoarece exista pericolul real ca el să fie înlăturat de o conspiraţie condusă de mitropoliţii Tihon şi Ilarion . Aceştia îl consideră pe Mitropolitul Onufrie al Kievului (şeful bisericii ruse din Ucraina) drept „cel mai bun ierarh al Bisericii Ortodoxe Ruse”, Onufrie fiind cel care refuză complet campania de vaccinare, ba chiar numeşte epidemia în sine o „armă biologică”, scrie publicaţia rusă Novaia Gazeta, al cărui fondator şi redactor şef Dmitri Muratov a primit anul acesta Premiul Nobel pentru Pace.

Ei au condamnat doctrina (de fapt, adoptată oficial de sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse) conform căreia un virus poate fi transmis prin icoane şi cruce, iar sacramentul luat după sterilizare a fost considerat ca blasfemiant.

 Publicaţia atrăge atenţia asupra faptului că ierarhia ortodoxă opune o rezistenţă pasivă nu doar vaccinării, dar şi, de pildă, introducerii codurilor QR în Rusia. Novaia Gazeta numeşte asta o „panică escatologică“, un refuz de a accepta progresul tehnologic în contextul profeţiilor din Apocalipsă legate de sfârşitul lumii. Asta mai ales pentru că în proiectele de lege publicate, lăcaşurile de cult nu sunt excluse din lista locurilor de acces la care ar fi necesare coduri QR.

În aceste condiţii în care înalţii ierarhi refuză vaccinurile şi codurile QR, constată Novaia Gazeta, se poate explica de ce Patriarhul Kirill, cu rangul şubrezit şi căzut în dizgraţia lui Putin, ezită să îşi formuleze clar poziţia. În acest timp, ierarhia bisericească continuă să activeze vechile spaime: codurile de bare ar conţine trei benzi în care e criptat 666 („numărul fiarei” din Apocalipsă!),

 » Read More