Pedepse grele pentru mai mulţi critici ai lui Aleksandr Lukaşenko. Soţul Svetlanei Tihanovskaia, condamnat la 18 ani de închisoare

Distribuiți acest articol!

Judecătorii unui tribunal din Belarus au decis marţi să aplice pedepse grele la închisoare pe numele mai multor critici ai regimului condus de Aleksandr Lukaşenko, printre care Serghei Tihanovski.

Video-bloggerul în vârstă de 43 de ani a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru patru capete de acuzare, şi anume pentru că ar fi „organizat revolte în masă”, a „incitat la ură în societate”, a „tulburat ordinea publică” şi a „obstrucţionat Comisia Electorală”.

O altă personalitate marcantă a opoziţiei din Belarus, Mikola Statkevici (65 de ani), fost candidat în alegerile prezidenţiale din 2010 şi care a stat deja mai mulţi după gratii, a fost pedepsit la 14 ani de închisoare, transmite AFP.

Alţi co-acuzaţi, Artiom Sakov şi Dmitri Popov, membrii ei echipei lui Serghei Tihanovski, vor sta 16 ani în închisoare. Vladimir Ţîganovici, care critica regimul Lukaşenko pe YouTube, şi jurnalistul Igor Lossik au fost condamnaţi fiecare la 15 ani de închisoare.

Svetlana Tihanovskaia a denunţat aceste decizii, punându-le pe seama unei răzbunări a lui Lukaşenko.

„Soţul meu, Serghei Tihanovski, este condamnat la 18 ani de închisoare. Dictatorul se răzbună în mod public pe opozanţii săi cei mai puternici”, a reacţionat Tihanovskaia într-un mesaj publicat pe Twitter.

„Lumea întreagă priveşte. Nu ne vom opri”, a adăugat Svetlana Tihanoskaia, care a fugit din Belarus după alegerile prezidenţiale din august anul trecut.

Tihanovskaia a candidat în aceste alegeri în locul soţului său, care fusese arestat cu doar câteva luni înainte. Din exil, femeia în vârstă de 39 de ani susţine că ea este câştigătoarea alegerilor, nu Aleksandr Lukaşenko.

Scrutinul prezidenţial din Belarus a fost marcat de proteste de amploare reprimate dur de Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere neîntrerupt din 20 iulie 1994.

UE,

 » Read More