Petiţie anti-război în Rusia: „Nimeni nu ne ameninţă. Ruşii sunt ostaticii unui aventurism criminal”. Reproşuri la adresa lui Putin

Distribuiți acest articol!

„Declaraţia susţinătorilor păcii împotriva Partidului Războiul din conducerea Rusiei”, începe petiţia.

„Poziţia noastră este extrem de simplă: Rusia nu are nevoie de un război cu Ucraina şi Vestul. Nimeni nu ne ameninţă, nimeni nu ne atacă. O politică bazată pe promovarea unei astfel de idei este imorală, iresponsabilă şi criminală”, continuă autorii declaraţiei.

Ei denunţă faptul că Putin răspândeşte mesaje belicoase în numele tuturor ruşilor, uitând că nu este sprijinit de toţi cetăţenii Federaţiei Ruse.

„Cetăţenii Rusiei nu sunt întrebaţi de nimeni. (…) Cetăţenii Rusiei sunt de facto ostaticii unui aventurism criminal”, scriu autorii.

„Războiul nu numai că nu corespunde intereselor Rusiei, dar este o ameninţare la adresa existenţei sale. Diplomaţia ţării nu poate lua o altă poziţie decât să respingă categoric un asemenea război”, se arată în petiţie.

„Noi, cetăţeni responsabili ai Rusiei şi patrioţi ai ţării noastre, facem apel la conducerea politică a Rusiei şi aruncăm o provocare deschisă şi publică la adresa Partidului Război care a fost format în cadrul puterii. Noi urâm războiul şi considerăm că este o crimă chiar şi să folosim ameninţarea militară şi stilul criminal în retorica politicii externe”, subliniază autorii petiţiei.

Autorii şi semnatarii petiţiei se angajează să facă tot ce le stă în putinţă pentru a preveni şi, în caz de necesitate, pentru a opri războiul.

Alături de Andrei Makarovici şi Lia Ahedjakova, petiţia a mai fost semnată de regizorii Garri Bardin şi Vladimir Mirzoev, scriitorul Viktor Şenderovici, poetesa Veronika Dolina, istoricii Andrei Zubov şi Boris Sokolov, activiştii pentru drepturile omului Lev Ponomarev, Zoia Sveltlova şi Svetlana Gannuşkina, politicienii Grigorii Iavlinski, Lev Şlosberg, Igor Ciubais etc.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook,

 » Read More