Preşedintele Erdogan, la Kiev, se oferă să medieze între Ucraina şi Rusia

Distribuiți acest articol!

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan este aşteptat joi la Kiev, de omologul ucrainean. Întâlnirea are ca scop întărirea parteneriatului militaro-industrial, unul ce nu este deloc văzut cu ochi buni de Moscova, după cum observă publicaţia Le Monde. Din 2019, Turcia şi Ucraina şi-a tot dezvoltat parteneriatul în materie de apărare. Între 2019 şi 2021, cei doi lideri s-au întâlnit de 5 ori. 

Susţinerea Ucrainei, fără a irita Rusia – este exerciţiul de echilibristică la care va participa, joi, la Kiev, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

 Vizita sa reprezintă un semal politic puternic destinat omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un moment de tensiune între Kiev şi Moscova, în timp ce un important dispozitiv militar rusesc se află pe frontiera cu Ucraina şi în Belarus. 

 Ce-i drept, liderul de la Ankara are relaţii privilegiate cu ambele părţi şi chiar i-a invitat pe cei doi lideri, pe 26 ianuarie – pe ucraineanul Zelenski şi pe rusul Putin – la o mediere, pentru a găsi soluţia la conflict. 

 Preşedintele Recep Tayyip Erdogan consideră că invazia Ucrainei ar fi ”un demers iraţional din partea Rusiei”. 

 Armata ucraineană a achiziţionat drone turceşti pe care le-a utilizat în octombrie 2021 pentru a lovi, la Donbass, un tanc al separatiştilor susţinuţi de Kremlin. Pentru preşedintele Vladimir Putin lovitura a fost însă ”o provocare”, aşa cum i-a explicat omologului turc la telefon, pe 3 decembrie. 

 Iar de atunci, relaţia dintre cei doi preşedinţi s-a răcit într-atât încât Vladimir Putin a amânat invitaţia omologului său de a se deplasa în Turcia,  pentru ”un moment când situaţia epidemiologică o va permite, la fel ca şi agenda prezidenţială”. 

Între timp, Ankara susţine guvernul pro-occidental de la Kiev. Şi, este puţin probabil că va recunoaşte anexarea, de către Moscova,

 » Read More