Preşedintele Kazahstanului se proclamă învingător împotriva unei „tentative de lovituri de stat”

Distribuiți acest articol!

Viaţa revenea treptat la normal la Almatî, cel mai mare oraş din această ţară din Asia Centrală, în care au avut loc cele mai grave tulburări.

Autorităţile au rebranşat internetul cu intermitenţă, însă faţade arse ale unor clădiri publice şi epave ale unor maşini indendiate amintesc în continuare de violenţa confruntărilor.

Tokaev le-a prezentat bilanţul evenimentelor, într-o videoconferinţă, omologului său rus Vladimir Putin şi altor aliaţi care au desfăşurat peste 2.000 de militari în această fostă republică sovietică.

Atât Tokaev, cât şi liderul de la Kremlin au promis o retragere a acestor forţe după încheierea misiunii şi au acuzat că evenimentele sângeroase de săptămâna trecută au fost orchestrate din străinătate – însă fără să prezinte vreo dovadă în acest sens.

„Grupuri de combatanţi înarmaţi”

Bilanţul uman al acestor tulburări – cele mai grave în această fostă republică sovietică de la declararea independenţei în 1991 – rămâne necunoscut.

Tokaev a anunţat că numărul victimelor civile este „în curs de verificare”.

El a anunţat că 16 membri ai forţelor de ordine au fost ucişi, iar alţi peste 1.600 au fost răniţi.

În total este vorba despre zeci de morţi, potrivit autorităţlor locale.

Preşedintele kazah consideră că ţara a fost atacată de „grupuri de combatanţi înarmaţi”, care au profitat de proteste de furie şi de manifestaţii legate de o scumpire a carburantului pentru a acţiona.

„Obiectivul lor a apărut clar: să submineze ordinea constituţională, să distrugă instituţiile de guvernare şi să preia puterea. A fost vorba despre o tentativă de lovitură de stat”, a acuzat el.

Bruscheţea şi violenţa revoltelor l-au determinat pe preşedintele kazah să cheme Rusia în ajutor.

Un continegent multinaţional din cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC),

 » Read More