Preşedintele SUA anunţă că va creşte prezenţa militară în Polonia şi România. Biden crede că Putin va invada Ucraina

Distribuiți acest articol!

”Vom creşte prezenţa militară în Polonia şi România, pentru că avem o obligaţie sacră în termenii Articolului 5, de a apăra aceste state. Ele sunt parte a NATO. Nu avem această obligaţie faţă de Ucraina, deşi suntem foarte îngrijoraţi de ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat preşedintele Biden, întrebat în legătură cu o eventuală invadare a Ucrainei de către trupele ruseşti, dar şi cu solicitările părţii ruse vizând menţinerea unei sfere de influenţă care implică retragerea trupelor americane şi a armelor nucleare din statele fostului bloc sovietic.

În aceeaşi conferinţă de presă. preşedintele american a prezis că Rusia va invada Ucraina, precizând că reacţiile vor fi diferite în funcţie de dimensiunile acestei invazii sau dacă vor fi doar incursiuni în teritoriul ucrainean.

„Nu sunt atât de convins că ştie ce vrea să facă, bănuiesc că va ataca, trebuie să facă ceva”. a declarat Biden.

“Rusia va fi făcută responsabilă în cazul unei invazii şi depinde de ceea ce va face. Una este dacă vorbim despre o incursiune minoră, dar dacă ei fac ceea ce sunt capabili să facă, va fi un dezastru pentru Rusia dacă invadează Ucraina”, a afirmat Biden.

Disensiuni între ţările membre NATO

Preşedintee SUA  a recunoscut că încă nu există un punct de vedere unitar la nivelul ţărilor membre NATO privind modul în care Alianţa Nord Atlantică ar trebui să răspundă la o eventuală „incursiune minoră” a Rusiei în Ucraina.

Biden crede că Putin de fapt testează NATO şi spune că răspunsul la acţiunile Rusiei depinde atât de amploarea acestor acţiuni dar şi de capacitatea Occidentului de a depăşi diferenţele.

Pe de altă parte, vorbind de aceste desincronizări din sânul NATO, Biden a lansat o distincţie periculoasă între o „invazie semnificativă” şi o „incursiune minoră”,

 » Read More