Preşedintele Volodimir Zelenski spune că se va implica personal în readucerea în Ucraina a lui Mihail Saakaşvili, arestat în Georgia

Distribuiți acest articol!

Saakaşvili a fost arestat vineri în Georgia după ce politicianul de opoziţie s-a întors în ţara natală deşi risca să fie închis şi a chemat la proteste postelectorale de stradă în acest weekend.

“Ca preşedinte al Ucrainei, sunt constant implicat în readucerea (în ţară) a cetăţenilor ucraineni prin diverse posibilităţi pe care le am. Domnul Saakaşvili este cetăţean ucrainean, aşa că acest lucru i se aplică şi lui”, a spus Zelenski.

Ministerul de Externe al Ucrainei, guvernul şi ambasada sa din Georgia sunt toate implicate în abordarea cazului Saakaşvili, a adăugat Zelenski.

Saakaşvili, care trăia în Ucraina şi a fost condamnat în contumacie în Georgia în 2018, anunţase că va reveni în ţara natală pentru alegerile locale de sâmbătă pentru a ajuta la “salvarea ţării”. La scurt timp după aceea, Saakaşvili a fost arestat, avocatul său denunţând măsura drept o “detenţie politică”. Într-o scrisoare publicată sâmbătă de avocatul său, Saakaşvili a pus arestul pe seama verdictelor false impuse de preşedintele rus Vladimir Putin, vechiul său duşman.

Parchetul General din Georgia a anunţat că faptul că fostul preşedinte Mihail Saakaşvili deţine cetăţenie ucraineană nu constituie un impediment ca acesta să-şi execute pedeapsa cu închisoarea pe teritoriul georgian – transmite RBC. Procuratura a subliniat că Saakaşvili este acuzat de infracţiuni care au fost comise pe teritoriul Georgiei. „Este absolut imposibil, deoarece infracţiunile au fost comise pe teritoriul Georgiei” – a declarat Irakli Şotadze, procurorul general georgian, întrebat dacă există posibilitatea ca Saakaşvili să fie extrădat în Ucraina.

Parchetul a reamintit că în Georgia au fost deschise 14 dosare penale împotriva lui Saakaşvili, inclusiv unul recent, pentru trecerea ilegală a frontierei. Într-unul dintre aceste dosare, fostul lider georgian a fost condamnat la şase ani de închisoare. „Mihail Saakaşvili a fost găsit vinovat de trei instanţe în dosarul privind agresarea fizică a deputatului Valeri Ghelaşvili şi în cel referitor la Sandro Girgvliani,

 » Read More