Preşedinţii SUA şi Finlandei au discutat despre situaţia de la graniţele Ucrainei şi despre acţiunile Rusiei

Distribuiți acest articol!

Liderul american Joe Biden şi preşedintele finlandez Sauli Niinistö au discutat luni prin telefon situaţia din jurul Ucrainei, acuzaţiile Washingtonului cu privire la acţiunile destabilizatoare ale Moscovei, precum şi planurile Helsinki-ului de a cumpăra avioane de luptă din Statele Unite, arată un comunicat publicat de serviciul de presă al Casei Albe.

„Cei doi şefi de stat au discutat despre o preocupare comună cu privire la acumularea de forţe ruseşti în apropierea graniţei cu Ucraina, fapt care destabilizază situaţia, şi despre importanţa unui efort transatlantic de detensionare”, notează textul. „Preşedintele Biden a salutat alegerea Finlandei privind F-35 care va fi următorul său avion de luptă şi a indicat că achiziţia lor va pune o bază solidă pentru legături bilaterale de apărare şi mai strânse în următorii ani”.

Recent, ţările occidentale, precum şi Kievul, au acuzat Rusia cu privire la o posibilă invazie a Ucrainei. Secretarul de presă al preşedintelui rus Dmitri Peskov a calificat astfel de informaţii ca fiind lipsite de orice bază şi nefondate, contribuind însă la escaladarea tensiunilor. El a subliniat că Rusia nu reprezintă o ameninţare pentru nimeni. Totodată, Peskov nu a exclus probabilitatea unor provocări care să justifice astfel de declaraţii şi a avertizat că încercările de a rezolva criza din sud-estul Ucrainei prin forţă vor avea cele mai grave consecinţe.

Autorităţile finlandeze au anunţat nu cu mult timp în urmă că intenţionează să achiziţioneze avioane de vânătoare F-35A Lightning II de la compania americană Lockheed Martin pentru a-şi moderniza forţele aeriene.

Anterior, în aceeaşi zi, (luni, 13 decembrie), preşedintele Niinistö a avut o conversaţie telefonică cu prim-ministrul Greciei Kyriakos Mitsotakis, conform serviciului de presă al preşedinţiei finlandeze. Subiectul acestei conversaţii a fost întâlnirea premierului Mitsotakis cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, de la Soci, de săptămâna precedentă.

Marţi,

 » Read More