Pro-rușii din Mitropoliei Moldovei au îmbrâncit și scos cu forța din biserică parohul din Grinăuți al Mitropoliei Basarabiei

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Grinăuți, raionul Râșcani, care recent a trecut la Mitropolia Basarabiei, a fost luată cu forța de clerici pro-ruși ai Mitropoliei Moldovei. Parohul Constantin Turtureanu a fost îmbrâncit, lovit și scos din biserică de un grup de enoriași și câțiva preoți ai Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse. Toate aceste violențe au avut loc sub privirile și cu implicarea protopopului de Râșcani, Arsenie Bazatin.
Preotul Constantin Turtureanu a fost alungat din lăcaș, iar ușa bisericii a fost încuiată de părintele Arsenie Bazatin. Comunitatea din Grinăuți, care recent a decis, împreună cu parohia, trecerea la Mitropolia Basarabiei, susține că acțiunile sunt ilegale, din moment ce la Chișinău a început un litigiu, iar instanța urmează să se expună cine are dreptul să slujească în lăcaș.
Parohul susține că în toate acțiunile lor, clericii pro-ruși ai Mitropoliei Moldovei ar fi fost susținuți direct de polițiști, care nu au intervenit pentru a opri fărădelegile.
„Au ieșit polițiștii toți, a ieșit și polițistul de sector. A venit tatăl protopopului, Fidor Bazatin, el a organizat aici tot cu poliția. Vă închipuiți ce legături sunt aici. El a venit aici și a început tot scandalul. E foarte trist, pentru că presupunem că polițiștii au primit ordin să nu ne apere pe noi. Parcă toți au primit ordin de la părintele Fiodor să stea la o parte. E foarte dureros”, a declarat preotul Constantin Turtureanu.
Comunitatea și parohul au făcut un apel la Ministerul de Interne pentru a se implica direct în soluționarea acestui caz și a-i sancționa pe inspectorii care, prin inacțiunile lor, au fost parte la ilegalitățile comise de clericii și grupul de enoriași ai Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse.
Amintim că scandalul a început încă de marți dimineață, când protopopul de Râșcani al Episcopiei Soroca din cadrul Mitropoliei Moldovei, Arsenie Bazatin, însoțit de preotul Victor Zeru, numit paroh nou la Biserica din Grinăuți și nerecunoscut de comunitate, a venit pentru a întocmi un așa-zis act de predare-primire a bunurilor din biserică.
Însoțiți de câțiva enoriași, care nu vor să accepte decizia parohului și a comunității de a trece la Patriarhia Română, aceștia au forțat poarta și ușa bisericii, care a fost sigilată până la soluționarea litigiului, pentru a elabora documentul.
„Sâmbăta trecută noi am ajuns la un compromis, ca până la epuizarea litigiului, ușa bisericii să fie sigilată, iar cheile să fie predate primarului. Astăzi, însă, au venit brusc și au forțat poarta au desigilat intrarea și au intrat în biserică unde au început să facă așa-zisul acte de primire-predare”, a declarat marți pentru ZIUA parohul Constantin Turtureanu, care a condamnat ilegalitățile comise.
Deocamdată, nici Inspectoratul de Poliție din Râșcani, nici Ministerul de Interne nu au reacționat la acest caz.
Parohia din Grinăuți susține că, în prezent, există un litigiu civil, fiind cerută rectificarea înscrisurilor cadastrale. Preotul Constantin Turtureanu, parohul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din satul Grinăuți, Râșcani, a anunțat în 15 iunie, în fața enoriașilor că iese de sub oblăduirea Mitropoliei Moldovei, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei, și trece la Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române.
Părintele a declarat că în aproape 13 ani de slujire la biserica din sat nu a beneficiat de o susținere consistentă din partea Mitropoliei Moldovei, întrucât parohia este mică și are resurse limitate pentru întreținere.
„Parcă simt o mai mare căldură în suflet. Am avut și câteva pelerinaje cu credincioșii la mănăstirile din România. Am vrut să înțelegem care este diferența dintre ce se întâmplă acolo, aici și chiar la ruși, pentru că unii au fost și pe la ei. Părinte, nicio schimbare. Nicio schimbare esențială, am rămas cu aceeași credință. S-au schimbat doar lucrurile administrative. Practic, acum ne supunem Patriarhiei Române”, a declarat Constantin Turtureanu.
Majoritatea localnicilor au declarat că această decizie este una binevenită. Ulterior, un grup de persoane, susținute de reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei, au ieșit la protest, iar conflictul a durat câteva săptămâni, până s-a ajuns la o înțelegere ca biserica să fie închisă până la soluționarea litigiului.