Putin ar putea împinge Rusia până la graniţele României

Distribuiți acest articol!

Analistul militar Aurel Cazacu susţine că Vladimir Putin nu vrea un conflict de avergură în Ucraina pentru că ar aduce multe victime şi prea puţine beneficii. „Kremlinul îşi doreşte zona litorală de la Ucraina, adică tăierea accesului acestei ţări la Marea Neagră. Astfel, Rusia va avea litoralul la Marea Neagră de la est de Mariupol şi până la Gurile Dunării. Şi nu face acest lucru ca să arate cât de puternică este Rusia. În primul rând, vrea să se implice într-un fel în exploatarea gazelor din Marea Neagră. Nu pentru că nu are resurse în zona terestră, dar pentru că o eventuală exploatare exclusiv românească ar scădea dependenţa ţărilor UE de gazul rusesc şi s-ar micşora serios puterea de negociere a Moscovei”, susţine analistul.

Acces la Caucaz, Balcani, estul Mediteranei, Africa de Nord

Aurel Cazacu mai consideră că anexarea zonei litorale de la Marea Neagră care acum aparţine Ucrainei are, între altele, şi o importanţă tactică pentru Rusia. „Va domina Marea Neagră de-a lungul coastei Mării Negre şi coastei Azov, inclusiv Crimeea şi va putea folosi zona ca o platformă pentru a avea acces la Caucaz, Balcani, estul Mediteranei, Africa de Nord. Nu în ultimul rând, Putin a făcut un exerciţiu de forţă şi şi-a testat puterea de negociere cu aliaţii. 

Rusia va domina Marea Neagră de-a lungul coastei Mării Negre şi coastei Azov, inclusiv Crimeea, şi va putea folosi zona ca o platformă pentru a avea acces la Caucaz, Balcani, estul Mediteranei, Africa de Nord.

Aurel Cazacu

analist militar

A cerut mult, plecarea Alianţei din România şi Bulgaria sau desfiinţarea Scutului de la Deveselu, pentru ca în final să arate că se mulţumeşte «numai» cu litoralul care este acum ucrainean. Nu în ultimul rând, ţinând armata în alarmă, şi-a permis să-i plătească mai bine pe militarii care îi devin tot mai loiali,

 » Read More