Putin: Exerciţiile militare NATO din Marea Neagră sunt „o provocare serioasă”

Distribuiți acest articol!

În convorbirea cu preşedintele Macron, Putin „a atras atenţia asupra caracterului provocator al exerciţiilor de mare amploare desfăşurate de Statele Unite şi de unii dintre aliaţii lor în Marea Neagră şi care sporesc tensiunile dintre Rusia şi NATO”, a indicat Kremlinul.

Preşedintele rus se referă la participarea mai multor nave militare americane la exerciţii în Marea Neagră. Moscova a afirmat săptămâna trecută că „monitorizează” aceste activităţi, pe care Putin le-a calificat drept o ”provocare serioasă”. Cea mai recentă acuzaţie a preşedintelui Putin survine pe fondul creşterii tensiunilor în jurul conflictului din Ucraina. 

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi-a exprimat în cadrul convorbirii telefonice cu omologul său rus Vladimir Putin, preocuparea puternică şi dorinţa de a apăra integritatea teritorială a Ucrainei, în reacţie la desfăşurarea de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Franţa şi-au arătat, în ultimele zile, îngrijorarea cu privire la această acţiune. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat luni Rusia împotriva oricărei noi ”acţiuni agresive” la graniţa cu Ucraina.

„Trebuie să prevenim o escaladare militară”, a indicat la Berlin un purtător de cuvânt al Ministerului german al Afacerilor Externe, cerând Rusiei ”să dea dovadă de reţinere” şi „să revină la masa negocierilor”.

Situaţia din Ucraina a fost foarte tensionată de la anexarea în 2014 de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea. De peste şapte ani, Ucraina se află în conflict cu separatiştii pro-ruşi în partea de est a teritoriului său, notează AFP.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

 » Read More