Putin face un pas în spate în criza ucraineană
După două valuri de concentrări de trupe la graniţa cu Ucraina şi eforturi neobosite de inflamare a unei retorici belicoase, preşedintele rus Vladimir Putin s-a arătat deschis dialogului în vederea evitării unui nou conflict armat în Europa. Liderul de la Kremlin a declarat că a primit semnale „pozitive” în acest sens din partea Statelor Unite, dar a cerut din nou să primească „fără întârziere” garanţii de securitate. „Niciun centimetru spre Est”, a reiterat el la marea sa conferinţă anuală cu presa, referindu-se la extinderea NATO. „Mingea este în terenul lor, trebuie să ne răspundă într-un fel”, a insistat Putin, după ce a solicitat ca Ucraina să nu adere la Alianţa Nord-Atlantică. Preşedintele rus a menţinut spectrul unei ameninţări militare în cazul în care nu va primi răspunsurile pe care le aşteaptă. „Acţiunile noastre nu vor depinde de cursul negocierilor, ci de asigurarea necondiţionată a securităţii Rusiei”, a avertizat el.
Vineri, a doua zi după conferinţă, Vladimir Putin a anunţat testarea „cu succes” a rachetei Zirkon, numită de presa pro-Kremlin drept o armă „invizibilă”. „Este un mare eveniment pentru ţară şi o etapă semnificativă pentru întărirea securităţii Rusiei şi a capacităţilor sale de apărare”, s-a felicitat liderul de la Kremlin, care încearcă să inoculeze ideea că armata sa devine „de neînvins”.
Reuniune NATO-Rusia în ianuarie
De cealaltă parte, administraţia Biden îi răspunde lui Putin prin intermediul unor oficiali de rang înalt. Casa Albă admite că ia în calcul să discute propunerile făcute de Moscova, dar solicită răbdare pentru stabilirea tuturor detaliilor. În paralel, îi reaminteşte lui Putin că NATO este „o alianţa defensivă” şi nu ameninţă Rusia, aşa cum procedează el împotriva Occidentului. „Faptele arată clar că unica agresiune pe care o vedem la graniţa dintre Rusia şi Ucraina o reprezintă creşterea prezenţei militare a ruşilor şi retorica belicoasă a liderului Rusiei”,