Putin, pe urmele lui Hitler. Invadarea Poloniei din 1939 versus invadarea Ucrainei din 2022

Distribuiți acest articol!

Oficialii americani au avertizat în repetate rânduri că Rusia ar putea desfăşura o operaţiune sub „steag fals“ pentru a-i oferi un pretext de invadare a Ucrainei.

Operaţiunile sub „steag fals“ sunt efectuate cu intenţia de a acoperi tabăra responsabilă pentru atac – sau de a permite atacatorului să dea vina pe o altă tabară. Au existat numeroase exemple de operaţiuni sub “steag fals” în istorie.

În Incidentul Manciurian din 1931, agenţii japonezi au sabotat o porţiune de cale ferată pentru a-i oferi pretextul să invadeze şi să ocupe Manciuria.

Opt ani mai târziu, agenţii germani au orchestrat un atac asupra unui post de radio german de-a lungul graniţei poloneze la 31 august 1939. Incidentul a fost folosit ulterior ca pretext pentru ca forţele germane să invadeze Polonia, marcând începutul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie BBC.

Oficialii ruşi au negat în mod repetat că plănuiesc o operaţiune similară pentru a le permite să invadeze Ucraina.

În ultimele câteva săptămâni, oficialii americani au avertizat de mai multe ori că Rusia intenţionează să creeze aparenţa unui atac asupra propriilor forţe şi să transmită acele imagini în lume. O astfel de operaţiune de „steagul fals”, susţineau ei, ar oferi Rusiei pretextul de a invada Ucraina provocând şoc şi indignare.

Expunând acest plan, administraţia Biden a încercat să-şi submineze puterea emoţională şi să oprească Kremlinul să producă un casus belli sau o justificare pentru război.

Dar atacurile sub steag fals nu mai sunt ceea ce erau înainte. Cu fotografiile prin satelit şi videoclipurile live de la sol partajate pe scară largă şi instantaneu pe internet – şi cu jurnaliştii şi investigatorii din fotoliu care se alătură profesioniştilor din serviciile de informaţii în analizarea informaţiilor – este dificil să scapi de atacuri de steag fals astăzi.

 » Read More