Putin, presat de 45 de ţări să ofere răspunsuri în cazul otrăvirii lui Navalnîi

Distribuiți acest articol!

Rusia are la dispoziţie zece zile pentru a răspunde la întrebările adresate de ţările respective, în conformitate cu regulile OIAC.

Potrivit unor analize efectuate în Germania, Franţa şi Suedia şi confirmate de OIAC, Aleksei Navalnîi, 45 de ani, a fost otrăvit în august anul trecut cu un agent neurotoxic din gama Noviciok. Opozantul rus a intrat în comă în timp ce se întorcea cu un avion de la Tomsk la Moscova, a fost internat de urgenţă la un spital din Omsk, după care a primit îngrijiri şi s-a recuperat în Germania. S-a întors la Moscova la mijlocul lui ianuarie, dar a fost arestat şi condamnat la închisoare sub acuzaţia încălcării unei sentinţe date acum câţiva ani într-un dosar catalogat de criticii Kremlinului ca fiind fabricat în scopuri politice.

În pofida probelor, Kremlinul a negat întotdeauna orice implicare în otrăvirea lui Navalnîi.

Marţi, „45 de state părţi (…) au informat Consiliul Executiv al OIAC că vor pune oficial întrebări Rusiei despre otrăvirea lui Navalnîi în temeiul articolului 9 al Convenţiei”.

„Este esenţial ca Rusia să expună în detaliu măsurile luate pentru a investiga şi a face lumină asupra utilizării unei arme chimice pe teritoriul său”, se arată într-un fragment din declaraţia celor 45 de ţări postat pe Twitter de delegaţia britanică la OIAC.

„SUA şi numeroşi membri ai comunităţii internaţionale cer de mult timp clarificări în legătură cu tentativa de asasinare a lui Navalnîi, de către Rusia, cu o armă chimică, la 20 august 2020”, a subliniat Washingtonul într-un comunicat.

„Având în vedere statutul său de stat parte la Convenţia privind armele chimice, lipsa persistentă de transparenţă şi cooperare a Rusiei în ceea ce priveşte otrăvirea este de deosebit de preocupantă”, a adăugat partea americană.

Semnatarii declaraţii cer Rusiei să prezinte în detaliu măsurile pe care le-a luat după 20 august 2020 ca răspuns la otrăvirea lui Navalnîi.

 » Read More