Putin vs Ucraina: Acuzaţiile nefondate, minciunile şi omisiunile liderului de la Kremlin

Distribuiți acest articol!

Nu este pentru prima oară când Putin vorbeşte despre „genocid” în Donbas şi cu siguranţă nici pentru ultima oară. Presa afiliată Kremlinului repetă această acuzaţie zi de zi în ideea de a „convinge” populaţia rusă că această atrocitate chiar se petrece în această regiune din sud-estul Ucrainei. Însă în ce măsură este adevărat ceea ce spune Putin şi repetă televiziunile subordonate lui, se întreabă BBC.

Convenţia ONU privind Genocidul, ratificată de 152 de ţări, inclusiv Rusia, defineşte genocidul ca „acte comise cu intenţia de a distruge, în totalitate sau parţial, un grup naţional, etnic, rasial sau religios”.

Exemple pot fi menţionate crimele în masă comise în Rwanda şi la Srebreniţa, în Bosnia şi Herţegovina.

Nu există nicio dovadă de genocid în estul Ucrainei. De altfel, cancelarul german Olaf Scholz a respins acuzaţia lui Vladimir Putin, catalogând-o drept „ridicolă”.

ONU spune că unele state „au caracterizat uneori anumite incidente sau perioade de violenţă drept genocid”, dar aceste abordări nu au corespuns definiţiei.

Şi totuşi, estul Ucrainei este măcinat de un conflict armat din aprilie 2014 încoace.

Potrivit ONU, între 14.200 şi 14.400 persoane au fost ucise în războiul din Donbas până la 21 februarie 2022. Bilanţul morţilor arată astfel: cel puţin 3.407 civili, 4.400 de militari ucraineni şi 6.500 de membri ai unor grupări armate. Numărul răniţilor se ridică la 29.000, dintre care 7.000 – 9.000 civili.

Conform datelor culese în 2018 de International Crisis Group, aproximativ 600.000 de oameni – de ambele părţi ale frontului – se confruntă cu condiţii nesigure de locuire, fiind expuşi bombardamentelor, lipsiţi de servicii de bază şi restricţionaţi în privinţa deplasărilor.

Putin a reluat totodată acuzaţia că Ucraina caută să se doteze cu arme nucleare, ceea ce ar fi o „ameninţare” pentru Rusia.

 » Read More