Putin, Xi Jinping, Erdogan şi Viktor Orban sunt supăraţi că nu au primit invitaţii la summit-ul democraţiei organizat de Joe Biden

Distribuiți acest articol!

La conferinţă nu au fost invitaţi preşedinţii Rusiei, Chinei, Turciei şi premierul Ungariei, dar lista de invitaţi publicată luna trecută include însă ţări ai căror conducători au fost acuzaţi de grupări pentru drepturile omului că manifestă tendinţe autoritariste; astfel de exemple sunt, potrivit Reuters, Filipinele, Polonia şi Brazilia.

În replică, ambasadorii celor două ţări la Washington au semnat luna trecută un comentariu în care afirmau, între altele: „Nici o ţară nu are dreptul să judece peisajul politic vast şi variat al lumii după un singur criteriu”. Ce irită şi mai mult China este faptul că administraţia Biden a invitat Taiwan-ul la summit, insula guvernată democratic pe care Beijingul o consideră o provincie chineză. Nu sunt invitaţi nici liderii Turciei şi Ungariei, două ţări NATO, în schimb vor participa liderii din Pakistanului, Filipine şi Brazilia, o alegere care ridică multe semne de întrebare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat “Summitul pentru democraţie” programat de Washington pentru decembrie o încercare a SUA de a trasa noi linii de demarcaţie şi a subliniat că Rusia are o atitudine negativă faţă de acest summit, informează TASS.

“Desigur, avem o atitudine negativă faţă de viitorul summit. El nu este nimic altceva decât o încercare de a trasa noi linii de demarcaţie. Am tot luptat la începutul anilor 1990 ca liniile de demarcaţie să fie reduse şi înlăturate, însă acum SUA preferă să creeze noi linii de demarcaţie şi să împartă ţări în bune, în opinia lor, şi în rele, tot în opinia lor”, a spus Peskov.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, SUA încearcă să le impună altor ţări modul în care văd ei democraţia şi să “privatizeze” acest termen. “Ei încearcă să privatizeze cuvântul „democraţie“. Adică, în opinia lor democraţia este doar ceea ce corespunde percepţiei Washingtonului”,

 » Read More