Răspuns pentru Putin. Oficial de la Casa Albă: Suntem gata de un „dialog diplomatic”, dar cu anumite condiţii

Distribuiți acest articol!

Potrivit acestui oficial, administraţia federală americană este gata de discuţii cu Moscova atât în format atât bilateral, cât şi multilateral, prin „multiple canale”.

Încă nu au fost fixate nici data şi nici locul unei prime întâlniri. Moscova anunţase anterior că şi-a dori ca discuţiile să aibă loc la Geneva, iar Washingtonul nu s-a opus acestei propuneri.

Oficialul de la Casa Albă a subliniat că „orice dialog trebuie să fie bazat pe principiul reciprocităţii”. „Înseamnă că şi preocupările noastre vor trebui puse pe masă”, a adăugat el.

El a reiterat ideea că unele solicitări ale Rusiei sunt inacceptabile, referindu-se cel mai probabil la cea legată de oprirea extinderii NATO spre Est.

„Există anumite puncte pe care Rusia le-a ridicat şi pe care credem că le putem discuta, dar şi altele pe care (ruşii, n. red.) ştiu că nu le vom accepta niciodată”, a declarat oficialul american, potrivit AFP.

„Vom continua să urmărim îndeaproape mişcările alarmante ale trupelor ruse şi desfăşurările la frontiera cu Ucraina”, a adăugat el, dând asigurări că Washingtonul şi aliaţii săi vor impune „sancţiuni masive” Rusiei dacă va ataca Ucraina.

Potrivit Kievului, armata rusă a mobilizat până acum 122.000 de militari la graniţa cu Ucraina. Marţi, preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat cu acţiuni „militare şi tehnice”. Joi, la o conferinţă de presă maraton regizată în cele mai mici detalii, liderul de la Kremlin s-a arătat mai puţin isteric şi a mai redus din agresivitatea discursului său anti-occidental. Deşi a reluat o teorie a conspiraţiei precum că NATO a „înşelat” Rusia şi s-a extins spre Est – o aşa-zisă promisiune invocată adesea de Putin şi de acoliţii săi dar care nu a fost făcută niciodată în niciun fel -, totuşi a apreciat drept „pozitiv” faptul că SUA sunt pregătite de dialog.

 » Read More