Răspunsul Alianţei Nord-Atlantice la pretenţiile Rusiei: NATO trimite militari în România şi avioane şi nave de luptă în Europa de Est

Distribuiți acest articol!

„Putem să anticipăm o coerenţă a prezenţei NATO în tot flancul estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, şi de aceea prezenţa unor grupuri de luptă, similare cu cele care sunt deja desfăşurate în zona Baltică şi în zona Poloniei, ar putea să reprezinte un reper cu privire la modul în care NATO ar aborda situaţia. Repet, comandanţii noştri militari, autorităţile române, autorităţile ţărilor din flancul estic lucrează, în aceste momente, la detalii şi aceste lucruri vor fi anunţate când vor fi aprobate la nivel aliat şi la nivel bilateral, între aliaţii din cadrul NATO”, a spus Geoană. 

Numărul 2 din Alianţă a mai precizat despre cererile venite astăzi de la Moscova, inclusiv retragerea NATO din România, că nici nu se pune problema. „Este treaba NATO unde şi în ce configuraţie, funcţie de nevoile de securitate, ne aşezăm prezenţa militară în ţările NATO. Nu e problema Federaţiei Ruse, aşa cum noi nu spunem Federaţiei Ruse unde să-şi pună, sau să nu-şi pună propriile forţe, pe propriul teritoriu”, a subliniat Mircea Geoană.

Unitate de tipul „multi-domain task forces” 

Generalul-locotenent în rezervă Alexandru Grumaz a explicat pentru „Adevărul” cum va fi dimensionat grupul de luptă Aliat care va ajunge în România şi unde ar putea funcţiona acesta. 

„Dacă avem în vedere modelul folosit de NATO în Polonia, dar şi în Lituania, Letonia şi Estonia, Alianţa va trimite în România o unitate de tipul  «multi-domain task forces», care va cuprinde militari din mai multe arme. Aceasta va fi dimensionată la nivel de batalion şi va fi compusă din aproximativ 1.000 de militari. Cel mai probabil, acest grup de luptă va fi plasat la Mihail Kogălniceanu, unde sunt deja în jur de 1.000 de militari americani, dar nu este exclus ca unitatea să fie trimisă la Craiova,

 » Read More