Războiul hibrid al Rusiei contra Ucrainei şi miza lui economică

Distribuiți acest articol!

În numai câteva zile, Ucraina a fost ţinta mai multor atacuri: centrul ucrainean pentru securitate cibernetică a anunţat marţi că site-uri ale Ministerului Apărării şi băncilor Privatbank şi Oşadbank sunt vizate de un atac cibernetic. Unii clienţii nu-şi mai pot folosi cardurile, iar serviciile bancare online sunt întrerupte.

De asemenea, lupte tot mai intense sunt raportate de pe linia frontului din estul Ucrainei, între rebelii pro-ruşi din Luhansk şi Doneţk, antrenaţi de Rusia şi susţinuţi şi de soldaţi, şi armata ucraineană. În fine, să adăugăm şi vestea potrivit căreia Duma de Stat a Rusiei va recunoaşte republicile populare autoproclamate.

Viaţa merge înainte la Kiev

Viaţa merge înainte la Kiev

Lista ameninţărilor poate fi extinsă cu uşurinţă. Acestea sunt doar câteva dintre acţiunile individuale curente în războiul hibrid pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei de opt ani.

De multe ori, lumea nici măcar nu ia act de acest lucru. Pentru locuitorii Ucrainei, aceasta este viaţa de zi cu zi. “În războiul hibrid, mijloacele non-militare au un rol deosebit”, spune Margarete Klein, expertă în chestiuni privind Europa de Est, de la Fundaţia Ştiinţă şi Politică (SWP) cu sediul la Berlin.

“Nu este neapărat vorba de cucerirea militară a unui teritoriu, ci de asigurarea influenţei. Demonstraţiile militare de putere, cum ar fi desfăşurarea de trupe din aceste zile, exerciţiul militar din Belarus, dar şi comunicarea bine sincronizată, de pildă în anunţul de retragere, fac parte dintr-un set mai larg de instrumente. Este vorba inclusiv despre stabilirea discursului public.”

Or, preşedintele rus Vladimir Putin este un “maestru în acest domeniu”.

Agitaţie în lume, calm la Kiev

Margarete KleinMargarete Klein

Cine consultă reţelele sociale din Ucraina în aceste săptămâni şi vorbeşte cu oamenii,

 » Read More