Războiul Rece şi îndiguirea Chinei: marea frică a europenilor

Distribuiți acest articol!

Iar această frică majoră se traduce prin perceperea Războiului Rece în derulare între SUA şi China, în primul rând, între SUA şi Rusia, în al doilea rând, dar şi, într-o măsură mai redusă, a unui război rece în care ar fi implicată UE, dar fără a credita şi propria ţară în această confruntare. Iar rezultatul cel mai spectaculos este perceperea similitudinii valorilor şi a nevoii de relaţie transatlantică, chiar dincolo de perceperea marilor falii ideologice ale bătăliei dintre democraţii şi autocraţii la nivel global.

Marile frici securitare ale Europei: Războiul Rece, Rusia şi China

Sondajul de opinie a fost realizat în 12 state UE echilibrat, telefonic şi pe internet, pe 16.267 respondenţi, în lunile mai-iunie, fiind statistic reprezentativ pentru toate cele 27 state, cu Bulgaria, Ungaria, Polonia dintre noii membri. Marja de eroare e de 3%. Cele trei grupuri de teme esenţiale au vizat Războiul Rece şi perspectivele, democraţiile mai bune decât autocraţiile şi actorii cu cel mai mare impact la nivel global. Rezultatele exclud non răspunsurile (o problemă a sondajului pentru că nu indică dimensiunea relevanţei întrebărilor lansate la nivelul populaţiei a temelor supuse analizei). Totuşi rezultatele sunt relevante.

Războiul Rece nu numai că există, dar chiar se derulează acum, susţin europenii. 62% văd războiul SUA-China în derulare (15% îl resping), 31% văd războiul UE-China în derulare(35% resping varianta) iar când este despre propria ţară, doar 15% o văd în război rece cu China, iar 59% resping ideea. În privinţa războiului rece cu Rusia, 59% văd războiul rece SUA-Rusia (16% resping), UE-Rusia în proporţie de 44% (26% îl resping) iar propria ţară e în război rece cu Rusia pentru doar 25% dintre europeni (46% îl resping). Diferenţele reprezintă opţiunile celor care nu sunt siguri. Rezultatele variază în privinţa confruntării cu China între 33% Suedia şi 3% Bulgaria (faţă de respingerea între 91% Ungaria şi 39% Suedia) în timp ce Războiul Rece cu Rusia e validat de Polonia şi Franţa şi respins majoritar de toate celelalte state (Suedia,

 » Read More