Realităţi, interpretări, falsuri, război informaţional: Bătălia pentru naraţiune în Afganistan

Distribuiți acest articol!

Controversate, cu decizii pe teme impredictibile, cu actori implicaţi care sunt nesiguri şi imposibil de anticipat. Când peste aceste monumente de controversă şi decizii la limită, care strârnesc dezbateri legitime pentru că pot ieşi mai bine sau mai prost, cu costuri majore şi imagini şifonate, se mai aşează şi propaganda, războiul informaţional, fake news, provenind de la actori externi sau din propriile bătălii politice interne, cînd se adaugă neînţelegeri şi lipsa faptelor, avem un cocktail politic exploziv fără precedent, ce poate mătura un mandat prezidenţial. De aceea, echilibrul şi gândirea pragmatică în analiză trebuie să dubleze emoţia inerentă şi reacţiile la imagini şi fapte cunoscute. Mici modificări de ton şi elemente necunoscute publicului larg, sau acte despre care vom afla în timp pot schimba dramatic judecata lucrurilor, gradul de responsabilitate şi dimensiunea substanţei unor decizii.

Controverse şi decizii la limită. Dezbaterea legitimă

Statele Unite se află la 20 de ani de război în Afganistan, cel mai lung război în care au fost implicate în existenţa lor statală. Retragerea din acest război – după organizarea statală pe care au făcut-o afganii înşişi, după finanţarea, pregătirea şi dotarea forţelor lor armate, după eventuala reconciliere şi negociere post conflict inter-afgană – trebuia să aibă loc într-un mod ordonat, într-o formulă planificată, deliberat şi în siguranţă pentru toţi actorii implicaţi, în primul rând pentru americanii înşişi şi pentru aliaţi, atât din alte state democratice, membre NATO sau parteneri globali. Mai ales că, aşa cum arătau toate informaţiile deţinute de agenţiile specializate şi cum era anticipat, în nici un caz Afganistanul nu ar fi putut cădea brusc în mâinile talibanilor. Şi totuşi aşa s-a întâmplat!

Criza pleacă de la o schimbare bruscă de situaţie, percepută de decident, în care sunt ameninţate valorile fundamentale, iar urgenţa şi incertitudinea reclamă o reacţie rapidă pentru a readuce lucrurile într-o situaţie comparabilă cu cea iniţială.

 » Read More