Republica Moldova prelungeşte starea de urgenţă în sănătate publică. Care sunt noile restricţii

Distribuiți acest articol!

Comisia a decis prelungirea până la 15 martie a stării de urgenţă în sănătate publică. De asemenea, începând cu 17 ianuarie, la frontiera de stat se va reveni la sistemul prin care, indiferent de ţara de provenienţă, intrarea în Republica Moldova va fi permisă pe baza unuia din documentele: certificat de vaccinare, test PCR sau rapid efectuat cu 72 de ore, respectiv 48 de ore înainte de îmbarcare sau de intrarea în ţară (în funcţie de mijlocul de transport utilizat), concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezenţă a anticorpilor anti-COVID-19.  

Hotărârea CNESP survine pe fondul unei creşteri cu 77 la sută a numărului de cazuri de îmbolnăviri în prima săptămână a anului 2022 faţă de săptămâna anterioară, ceea ce a condus inclusiv la trecerea municipiului Chişinău în pragul de alertă portocaliu.

Totodată, având în vedere contagiozitatea ridicată a tulpinii Omicron, au fost adoptate măsuri suplimentare de protecţie. Astfel, începând cu 17 ianuarie, în localităţile aflate în pragul de alertă portocaliu deservirea clienţilor în unităţile de alimentaţie publică va fi permisă numai cu prezentarea certificatului COVID-19, în limita a 75 la sută din capacitate.

Evenimentele private (mese festive, petreceri corporative, nunţi, botezuri) cu 25 sau mai mulţi participanţi vor fi în continuare permise numai cu prezentarea de către aceştia a certificatului COVID-19, în pragurile de alertă verde şi galben. 

În pragurile de alertă portocaliu şi roşu, regulile privind evenimentele private nu se schimbă: astfel, în pragul portocaliu acestea se permit doar cu prezentarea de către participanţi a certificatului COVID-19, iar în pragul de alertă roşu rămân interzise. Pentru prevenirea aglomeraţiei, în situaţia pragului de alertă roşu, accesul în Aeroportul Internaţional Chişinău va fi permis  doar pasagerilor. 

 » Read More