Responsabilitatea talibană pentru atacul terorist de la Kabul

Distribuiți acest articol!

Numărul a ajuns spre dimineaţă la 13 victime americane şi 90 afgani ucişi. Această situaţie reafirmă complexitatea şi periculozitatea misiunii de a asigura securitatea la aeroportul Hamid Karzai din Kabul şi de a evacua în continuare cetăţenii occidentali, afganii care au lucrat cu diferitele ambasade şi reprezentanţe şi pe cei vulnerabili. Dar cel mai important, subliniază din nou legătura foarte stranie între talibani şi organizaţiile teroriste dar şi pe cea funcţională şi operaţională ciudată între talibani şi americani.

Responsabilitatea retragerii, haosului şi prăbuşirii forţelor afgane: ping-pong de la Trump la Biden

Am urmărit cu atenţie conferinţa de presă a preşedintelui Joe Biden de după atacul de ieri. O situaţie extrem de complicată pentru un şef de stat şi om politic care trebuie să asume, să deconteze şi să vorbească despre un atac masiv cu nenumărate victime, morţi şi răniţi. Şi care trebuie să facă o anumită echilibristică între a spune lucrurilor pe nume, a plasa blamul şi responsabilitatea acolo unde se află(pentru a nu o asuma pe toată el însuşi) şi, în acelaşi timp, de a menţine relaţii minimale funcţionale cu talibanii până la retragerea completă a trupelor americane, la 31 august. Iar aici orice cuvânt se poate traduce în costuri de imagine, de vieţi de soldaţi americani şi de afgani sau în ameninţări în perspectivă prin găzduirea organizaţiilor teroriste, cam cum făcea Tunisul, la vremea lui cu OEP-ul şi brigăzile roşii sau celulele IRA găzduite şi antrenate.

Conferinţa de presă, dar mai ales briefingul de presă al purtătoarei de cuvânt, Jan Psaki, au arătat preocuparea presei americane, a publicului american, dar şi o altă zonă de presiune publică puternică, pentru situaţia din Afganistan. Aşa am putut vedea falia din societate între republicani şi democraţi, mai mult, jocul de pasare a responsabilităţii pentru prăbuşirea intempestivă a Kabulului şi cucerirea oraşului de către talibani dar mai ales responsabilitatea pentru haosul determinat de retragerea de pe aeroportul Hamid Karzai,

 » Read More