REVOLTĂ. Membrii SIS nemulțumiți de folosirea instituției pentru control politic

Distribuiți acest articol!

SIS-ul ar trebui să fie o instituție respectată a statului Republica Moldova și care ar trebui să se asigure de bunul mers al statului, să identifice problemele interne, să raporteze marile jafure înainte ca ele să aibă loc, să identifice amenințările externe ce nu au la bază statul de drept.

Dar ce văd agenții SIS, care ajung acolo din patriotism și dorința de a putea face bine: instituția este una subordonată politic, în loc să fie soluționate problemele curente ei sunt băgați în răfuielile dintre partidele politice. Conducerea instituției, cea pusă politic, dă ordine care contravin legislației naționale și internaționale.

SIS-ul începe să arate mai degrabă ca o firmă de recuperare privată decât ca un serviciu modern de informații. Agenții s-au săturat deoarece se spală pe jos cu ei, sunt puți să ducă la îndeplinire ordine ilegale și apoi sunt lăsați pradă oponenților politici sau chiar justiției din Republica MOldova.

În interiorul SIS se pregătește o revoltă, oamenii sunt nemulțumiți și se dorește o schimbare reală.

Majoritatea sunt oameni serioși, profesioniști, mulți au făcut stagii de pregătire în servicii similare ale statelor NATO. Ceea ce ei văd la Chișinău nu mai are nici o legătură cu securitatea națională, se așteaptă cu adevărat o reformă, nu doar vorbe inutile.

Ultimul caz relatat este acela al răpirii unui judecător ucrainian de către serviciile rusești de securitate. A venit un ordin scris, de undeva de sus, apoi toți cei care au dat ordinul s-au spălat pe mâini și au acuzat SIS-ul și agenții operativi că ar fi făcut acest lucru de capul lor. Tupeul politicienilor nu are limită, ca și al clanurilor infracționale. Agenții SIS se văd acum într-o situație cu totul ciudată, au fost deconspirați și acum se arată spre ei, asta deși au răspuns doar la ordine. Așa este în armată: ordinul se execută, nu se comentează. Dar tot legea spune că: dacă un ordin este ilegal , în contradicție cu statul de drept, el trebuie să fie imediat verificat și raportat. Acest lucru pentru că unii dau ordine în nume propriu, comițând abuzuri.