Revolte în Kazahstan. Preşedintele spune că a restabilit „ordinea constituţională”. Zeci de morţi şi mii de arestări în rândul protestatarilor FOTO VIDEO

Distribuiți acest articol!

Tokaiev a dat vina pe grupările de „terorişti„ străini care ar fi pus la cale întreaga revoltă, fără a oferi niciun fel de dovadă.

Într-o declaraţie separată, ministrul de interne a declarat că 26 de „criminali înarmaţi” au fost „lichidaţi” şi peste 3.000 de oameni au fost arestaţi, în vreme ce 18 poliţişti şi ofiţeri ai gărzii naţionale au fost ucişi de la declanşarea protestelor din această săptămână.

GALERIE FOTO

Joi seara, forţele de securitate din Kazahstan au alungat toţi manifestanţii din Piaţa Republicii din Almatî. Locul a fost epicentrul protestelor din oraş. Potrivit martorilor oculari, există morţi şi răniţi, dar încă nu au fost primite date oficiale.

După-amiaza, autorităţile au anunţat că au satisfăcut cerinţele iniţiale ale protestatarilor şi au îngheţat preţurile la gazul lichefiat pentru maşini, timp de şase luni, la nivelul la care se aflau înainte de creşterea bruscă de la începutul lunii.

Autorităţile au blocat accesul în capitala administrativă, Nursultan. Între orele 23:00 şi 7:00 nu iese şi nu întră nimeni, anunţă presa independentă. Procuratura a deschis un dosar pentru acţiuni teroriste, iar vinovaţii vor fi încarceraţi între 8 ani şi pedeapsa pe viaţă.

Piaţa plină de viaţă din Almatî s-a transformat într-o zonă de conflict, cu clădiri şi vehicule incendiate.

Oamenilor le este frică să iasă afară deoarece confruntările continuă. Sunetele împuşcăturilor şi exploziilor le amintesc oamenilor cât de periculos poate fi să-şi părăsească casele.

Grupuri locale blochează intrările în satele lor de lângă Almaty pentru a preveni jafurile. Punctele de control şi barierele improvizate blochează intrarea în oraş, aşa că oamenii folosesc străzile înguste pentru a intra şi a ieşi din Almatî.

Sunt cozi mari la benzinării. Locuitorii se chinuie să cumpere alimente pentru că centrele comerciale,

 » Read More